Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2013 02:50

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με ανοιχτές πληγές για τον Αμβρακικό...

Με την ίδια ανησυχία και ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον του Αμβρακικού γιορτάστηκε χθες η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται τόσο από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, όσο και από άλλες οργανώσεις, όπως οι «Ενεργοί Πολίτες», ο Κόλπος συνεχίζει να εκπέμπει σήμα κινδύνου αφού έχουν αυξηθεί σημαντικά τα πλήγματα που δέχεται και τα οποία προέρχονται κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Νεκρές θαλάσσιες χελώνες, σπάνια είδη πουλιών στο στόχαστρο λαθροθήρων, κτηνοτροφικά και βιομηχανικά απόβλητα, οικιακά λύματα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα είναι μόνο μερικές από τις σημερινές εικόνες του Αμβρακικού, ενώ έντονο είναι και το φαινόμενο της υπεραλίευσης αλλά και της μείωσης του οξυγόνου στα νερά του Κόλπου.

Τον περασμένο Νοέμβριο σε μια ακόμη ημερίδα για τον Αμβρακικό τέθηκε σε προτεραιότητα η συγκρότηση ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων του Αμβρακικού Κόλπου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων των δήμων και των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται περιμετρικά του Κόλπου και όπως είχε επισημάνει ο εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού κ. Μπαρέλλος, ουσιαστικά το μέλλον το Αμβρακικού θα εξαρτηθεί από τη βούληση των ανθρώπων της περιοχής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας να προασπίσουν την προστασία μιας τόσο ευαίσθητης μα και συνάμα επιβαρυμένης οικολογικά περιοχής.

Τι έχει γίνει από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα; Ουσιαστικά τίποτα...Πρακτικά; Η πρώτη τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, ο οποίος δυστυχώς έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα ακόμη και στη λειτουργία του.

Στα μέσα Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη τακτική συνεδρίαση για το 2013 του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα των Ρυθμίσεων «θήρας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού», που τόσο έντονα απασχόλησε την επικαιρότητα και τα μέλη του Φορέα έλαβαν αποφάσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως θετικές για την προστασία του Κόλπου.

Αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να προτείνουν στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες την έκδοση σχετικής απόφασης παράτασης της απαγόρευσης του κυνηγιού στις ζώνες Α και Α1 του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού για ένα επιπλέον μήνα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία «Ζωνών Ελεγχόμενης Θήρας» στις ζώνες Α, Α1 και Β του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου από κοινού με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και τις Δ/νσεις Δασών των Π.Ε. Άρτας και Πρεβέζης θα καταρτίσουν σχέδιο «Φύλαξης – επόπτευσης στο σύνολο της έκτασης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού», το οποίο σχέδιο θα διασφαλίζει την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων που προβλέπονται στις σχετικές κείμενες διατάξεις, και θα διασφαλίζει τις αυξημένες περιβαλλοντικές - οικολογικές απαιτήσεις του οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου.

2: ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού σε συνεργασία με την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου και τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες της περιοχής θα καταρτίσουν τις προδιαγραφές για την εκπόνηση «Μελέτης Αειφορικής Διαχείρισης Θήρας» στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού. Η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου θα αναλάβει την απαιτούμενη δαπάνη για την εκπόνηση της εν λόγω μελέτης η οποία θα υλοποιείται σε άμεση συνεργασία και επίβλεψη με το Φορέα Διαχείρισης Διαχείρισης Υγροτόπων.

Η εν λόγω μελέτη θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον: α) τον προσδιορισμό του τρόπου παρακολούθησης και καταγραφής των θηρεύσιμων και μη ειδών της ορνιθοπανίδας, β) τον προσδιορισμό του τρόπου αποτίμησης (με μετρήσιμα μεγέθη) των όποιων επιπτώσεων στο περιβάλλον της νόμιμης θήρας και της λαθροθήρας, γ) τη διερεύνηση και τον προσδιορισμό των ελάχιστων προϋποθέσεων και ειδικότερων προδιαγραφών που θα πρέπει να διέπουν τις Ζώνες Ελεγχόμενης Θήρας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, δ) τον προσδιορισμό των «επιθυμητών τιμών αναφοράς» προκειμένου να διασφαλίζεται η απαιτούμενη «ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης» των ειδών και ε) τη δημιουργία σχεδίου προσαρμοζόμενης διαχείρισης για την επίτευξη του στόχου της Αειφορικής Διαχείρισης της Θήρας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού.

«Δεν απελευθερώνεται η θήρα στον Αμβρακικό, θα υπάρξει μία προσπάθεια αντιμετώπισης της λαθροθηρίας με την εκπόνηση μίας μελέτης για την διαχείριση της θήρας και ταυτόχρονα με την πιλοτική άσκηση – ελεγχόμενα – της κυνηγετικής δραστηριότητας» τόνισε σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού Δημήτρη Μπαρέλο, υπογραμμίζοντας πως ο Φορέας Διαχείρισης γνωμοδότησε την παράταση της απαγόρευσης της Κυνηγετικής Περιόδου, δηλαδή μέχρι 10 Φεβρουαρίου.

«Για τη νέα κυνηγετική περίοδο, εφόσον συνταχθεί μαζί με την Ε΄ Κυνηγητική Ομοσπονδία Ηπείρου Σχέδιο ‘Φύλαξης – επόπτευσης’ στο οποίο θα υπάρχουν ομοσπονδιακοί και Φορείς από κάθε περιοχή και συμφωνήσουν στην εκπόνηση μελέτης για τη θήρα, θα επιτραπεί το κυνήγι πιλοτικά σε τέσσερις περιοχές αλλά με συγκεκριμένους όρους και προδιαγραφές» κατέληξε ο κ. Μπαρέλλος.