Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 10:25

Προσωρινός ανάδοχος για το μεγάλο έργο της ύδρευσης της παραλιακής ζώνης της Πρέβεζας – Ένας μόνο ενδιαφερόμενος, μικρή η έκπτωση...

Είχαμε αναφερθεί με εκτενές ρεπορτάζ μας (δείτε ΕΔΩ), στις καταγγελίες που έγιναν για τη διαδικασία του διαγωνισμού για το μεγάλο έργο της παραλιακής ζώνης του Ν. Πρέβεζας, στην Επιτροπή του διαγωνισμού.

Πρόκειται για την ύδρευση παραλίων Βαλανιδορράχης, Λούτσας, Βράχου, Λυγιάς, Χειμαδιού, Ριζών, Καστροσυκιάς από τις πηγές Χόχλας, που χρηματοδοτείται με το ποσό των 6,603,000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) από το αναπτυξιακό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Στην τελευταία συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας, με κατά πλειοψηφία απόφαση εγκρίθηκε το πρακτικό-2 της Επιτροπής Διενέργειας Ανοικτού Ηλεκτρονικού διαγωνισμού και ορίστηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου μία κοινοπραξία εταιρειών. Η έγκριση “πέρασε” μόνο με τις ψήφους των συμβούλων της παράταξης του Δημάρχου, καθώς οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους, παρά την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα του έργου.

Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής κατατέθηκε και το αναλυτικό πρακτικό του διαγωνισμού (δείτε ΕΔΩ), όπου από την επταμελή επιτροπή το “παρών” έδωσαν στη συνεδρίαση μόλις 5 άτομα και από τα 5 το πρακτικό έλαβε έγκριση με τις ψήφους μόνο των τριών μελών. Στα έγγραφα που κατατέθηκαν στην οικονομική επιτροπή συμπεριλήφθηκε και το υπόμνημα αντιρρήσεων του εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), Δημήτρη Παππά και του εκπροσώπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Γιώργου Ζυγούρη, οι οποίοι και διατήρησαν έως και τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής στις 11 Φεβρουαρίου τις ενστάσεις τους.

Στο διαγωνισμό εμφανίστηκε μόνο μία εταιρεία (κοινοπραξία), κάτι που δεν είναι σύνηθες για έργα εκατομμυρίων ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ η έκπτωση που δόθηκε είναι μικρή (6,06%). Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων στην Επιτροπή του διαγωνισμού θεωρούν πως σε τέτοια έργα η έκπτωση που δίνεται είναι της τάξεως του 30-35%.

Αξίζει να σημειωθεί (δείτε ΕΔΩ), πως το έργο είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι” επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και ήταν ένα από τα ελάχιστα έργα που έγιναν άμεσα “γέφυρα” στο “Αντώνης Τρίτσης”. Παρ' όλα αυτά τέσσερα χρόνια μετά και μόλις υπάρξει οριστικός ανάδοχος θα ξεκινήσουν τα έργα.