Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022 13:20

“Κενά” σημεία παρουσιάζει ο καθορισμός αιγιαλού στην ακτογραμμή του Ν. Πρέβεζας

Με αφορμή την ιδιαίτερα αυστηρή ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και την ανάγκη συμμόρφωσης της χώρας μας σε αυτή, αναφορικά με την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας, η έκδοση 3 ΦΕΚ στις αρχές Νοεμβρίου για 3 τουριστικά σημεία στο Ν. Πρέβεζας, έρχεται να καταδείξει ένα θέμα που ενδέχεται να απασχολήσει τόσο το τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όσο και ιδιώτες και δημόσιους φορείς.

Και έχει να κάνει με τον καθορισμό του αιγιαλού και της παραλίας σε ολόκληρο το τουριστικό-παράκτιο μέτωπο από την Πρέβεζα μέχρι και την Πάργα.

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη νησιωτική Ελλάδα, καθώς υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές (ξενοδοχεία, beach bars κ.α.) σε αιγιαλούς και έχουν εκδοθεί μάλιστα και πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, κατεδαφίσεων κ.ο.κ.

Χαρακτηριστικό του πόσο αναβάλλει τη νομοθετική επίλυση η Κυβέρνηση είναι ότι με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης ''Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος'' και διατάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» αναστέλλεται εκ νέου, μέχρι 31 Μαρτίου 2023 (έληξε την 31η.10.2022), η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για τις αναφερόμενες περιπτώσεις έργων που έχουν κατασκευαστεί σε αιγιαλό, παραλία, όχθη, κ.λπ.

Στις αρχές Νοεμβρίου λοιπόν, έπειτα από παρεμβάσεις ιδιωτών -που δραστηριοποιούνται και στον κλάδο του τουρισμού- επικυρώθηκε ο επανακαθορισμός οριογραμμών αιγιαλού και καθορισμός παραλίας σε σημεία στον Μύτικα, στη Λυγιά και την Αγιά.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η πενταμελής επιτροπή καθορισμού στην σχετική έκθεση που συνέταξε αναφέρει χαρακτηριστικό ότι και στις τρεις περιπτώσεις δεν υπήρχε παλιός αιγιαλός. Υπάρχουν δηλαδή “κενά” σε ολόκληρη την ακτογραμμή από την Πρέβεζα μέχρι την Πάργα. Όποιος επισκεφτεί την ιστοσελίδα του άρθρου 4 του Ν.2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας το διαπιστώνει εύκολα.

Δεν είναι μάλιστα και η πρώτη φορά που συναντάμε κάτι τέτοιο. Σε ρεπορτάζ μας στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 για την επένδυση που ετοιμάζεται στο δάσος της Βαλανιδορράχης στην περιοχή του Φαναρίου, είχαμε επίσης αποκαλύψει έγγραφο για την περιοχή αναφορικά με τον μη καθαρισμό της ζώνης παραλίας (δείτε ΕΔΩ).

Στη δε περίπτωση του Μύτικα καθορίζεται ζώνη παραλίας για πρώτη φορά.

Το ζήτημα του καθορισμού του αιγιαλού και της παραλίας δεν αφορά μόνο την περιβαλλοντική θωράκιση και τάξη, αλλά και τις αισθητικές παρεμβάσεις. Αφορά επιπλέον και τις διάφορες επενδυτικές ευκαιρίες.