Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022 13:26

“Θολό τοπίο” γύρω από την διαδικασία τοποθέτησης των πληροφοριακών-διαφημιστικών πινακίδων στο Δήμο Πρέβεζας

Η τοποθέτηση πληροφοριακών-διαφημιστικών πινακίδων στο Δήμο Πρέβεζας αποτέλεσε το καλοκαίρι που μας πέρασε πεδίο “πολιτικής αντιπαράθεσης” ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τις δημοτικές παρατάξεις (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ τις ανακοινώσεις της “Στροφής στο Μέλλον” και της “Ανάπτυξης Τώρα”).

Μέχρι και σήμερα υπάρχει ένα “θολό τοπίο” γύρω από τη διαδικασία της τοποθέτησής τους, η οποία τελικά μπορεί και να μην είναι αυτή που πρέπει.

M79A0554

Στο θέμα επανήλθε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, ο σύμβουλος της “Ανάπτυξης Τώρα” Ιωσήφ Στύλος και ακολούθησε η παρακάτω συζήτηση:

Ιωσήφ Στύλος: “Τον Σεπτέμβριο ζήτησα το φάκελο για τις διαφημιστικές πινακίδες που τοποθετήθηκαν στην Πρέβεζα. Μου έδωσαν τα πρακτικά από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στην οποία ήμουν κι εγώ εκεί, μου έδωσαν τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου που ήμουν εκεί και τη σύμβαση.

Η σύμβαση έχει λάθος την ονομασία της εταιρείας. Άλλη ονομασία έχει στα πρακτικά της επιτροπής, άλλη σε αυτά του δημοτικού συμβουλίου, άλλη ονομασία έχει στη σύμβαση.

Ψάχνοντας βρήκα ότι ορισμένα πράγματα πρέπει να υπάρχουν για να τοποθετηθούν οι διαφημιστικές πινακίδες.

Το ένα έχει καταργηθεί. Δεν χρειάζεται πλέον επιτροπή αρχιτεκτόνων, αλλά χρειάζεται δημοπρασία και να πληρώνει η εταιρεία χρηματικό ποσό.

Χρειάζεται δήλωση στατικής επάρκειας, την οποία εγώ δεν μπόρεσα να βρω κάπου.

Ψάχνοντας βρήκα ότι σε δύο Δήμους ακυρώθηκε η σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Βρήκα ένα Δήμο, ο οποίος κυνηγάει νομικά την εν λόγω εταιρεία επειδή τους έπιασε επ' αυτοφόρω να τις αφαιρούν. Δηλαδή τοποθετήθηκαν οι πινακίδες και τις έβγαλαν.

Ρωτάω λοιπόν:

Είναι νόμιμα τοποθετημένες αυτές οι πινακίδες;

Θα πρέπει να μας απαντήσει και η νομική υπηρεσία. Μπορεί με τη λογική αυτή ο οποιοσδήποτε να έρθει και να τοποθετήσει οποιαδήποτε πινακίδα, αφού δεν πληρώνει κάτι.

Θέλω να μου πείτε αν είναι νόμιμα τοποθετημένες χωρίς δημοπρασία”.

M79A0560

Νίκος Γεωργάκος (Δήμαρχος Πρέβεζας): “Θα φωνάξουμε την τεχνική υπηρεσία για να δώσει τις εξηγήσεις”.

M79A0563

Ευκλείδης Φονταράς (επικεφαλής “Στροφής στο Μέλλον”): “Το θέμα είχε έρθει ως ενημερωτικές πινακίδες, που ενδεχομένως και να μη θέλουν άδεια. Δεν ήρθε για διαφημιστικές πινακίδες. Όπως έχουν τοποθετηθεί είναι διαφημιστικές πινακίδες. Και αυτό το ζητήσαμε σε επόμενη συνεδρίαση, που είπαμε να αλλάξουν κάποια πράγματα, τα οποία δεν έγιναν. Και να τους πούμε να γίνουν αυτά που ζητήσαμε.

Είχαμε πει να γίνουν μετακινήσεις για να τονίζεται ο χάρτης”.

M79A0565

Θανάσης Ανωγιάτης (σύμβουλος “Στροφής στο Μέλλον”): “Είχαμε πει να οριστούν οι χώροι και να υπάρξει κανονιστικό πλαίσιο για το πού μπορούν να τοποθετούνται. Η εισήγηση ήταν για πληροφοριακές και όχι για διαφημιστικές πινακίδες. Πλανήθηκε το δημοτικό συμβούλιο είπαμε τότε”.

Οι αποφάσεις στις οποίες αναφέρθηκε στη συνεδρίαση ο κ. Στύλος (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ και ΕΔΩ) έχουν να κάνουν με την ακύρωση της διαδικασίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για παράβαση νόμου στις αποφάσεις των Δήμων Μαρκοπούλου-Μεσογαίας και Τροιζηνίας – Μεθάνων.

Η Αποκεντρωμένη έκρινε ότι έπρεπε να γίνει δημοπρασία.

Παράλληλα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Πρέβεζας δεν έχει προχωρήσει σε εκπόνηση κανονιστικού πλαισίου για την υπαίθρια διαφήμιση και τον καθορισμό των χώρων που αυτή θα γίνεται.

Οι εξηγήσεις που θα δοθούν σε επόμενη συνεδρίαση αποκτούν ενδιαφέρον, μετά και τις τελευταίες αυτές λεπτομέρειες που αναφέρθηκαν στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως για την παραχώρηση άλλων χώρων, όπως π.χ. στην Κυανή Ακτή, έγινε δημοπρασία, παρά το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος ήταν μόνο ένας.