Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 15:36

Προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας του Ν. Πρέβεζας – Υποστελέχωση, μετακινήσεις ιατρών και θέρμανση τα κυριότερα

Η “αποψίλωση” των δημόσιων δομών υγείας που υπηρετεί στρατηγικά πλέον η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά την πανδημική κρίση των τελευταίων ετών, συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 και δυστυχώς τα μηνύματα δεν είναι θετικά και για το 2023.

Το ΚΥ Πάργας και το γεγονός ότι εφημερεύει τις μισές ημέρες του μήνα και τα πρωινά λειτουργεί έως το μεσημέρι, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πρόσφατα με αφορμή ένα τροχαίο δυστύχημα υπήρξαν αντιδράσεις από πολίτες για το γεγονός ότι η δημοτική ενότητα Πάργας του ομώνυμου Δήμου μένει υγειονομικά ακάλυπτη. Και δεν είναι μόνον αυτό.

Στατιστικά ο Δήμος Πάργας έχει μία δημογραφική μείωση, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην απογραφή, της τάξεως του 10% σε σχέση με την απογραφή του 2011.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η υποστελέχωση των δομών, οι μετακινήσεις ιατρών για να καλυφθούν τα κενά των Νοσοκομείων και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη θέρμανση είναι πρώτης γραμμής. Χαρακτηριστικό είναι πως η 6η ΥΠΕ απέστειλε έγγραφο σε όλα τις δομές ΠΦΥ του Ν. Πρέβεζας ζητώντας να μην χρησιμοποιούνται τυχόν ηλεκτρικές συσκευές για τη θέρμανση στους χώρους των Κέντρων Υγείας. Προφανώς τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται, καθώς η θέρμανση με πετρέλαιο θα έχει έναν πολύ μεγάλο κόστος πλέον.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έθεσε και μία σειρά άλλων ζητημάτων στα Κέντρα Υγείας στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα (δείτε ΕΔΩ), όπως για παράδειγμα η ανάγκη ορισμού προϊσταμένων σε όλα τα Κέντρα Υγείας, ακόμη και σε άγονες περιοχές.

Στο Νομό Πρέβεζας λειτουργούν οι παρακάτω δομές πρωτοβάθμιας υγείας:

  • ΚΥ Πρέβεζας-ΤΟΜΥ
  • ΚΥ Πάργας
  • ΚΥ Καναλακίου
  • ΚΥ Θεσπρωτικού
  • ΚΥ Φιλιππιάδας
  • Περιφερειακό Ιατρείο Λούρου

Επιπροσθέτως με όσα προαναφέρουμε είναι μείζον και το ζήτημα της μετακίνησης των γιατρών των Κέντρων Υγείας προς το Νοσοκομείο της Πρέβεζας, το οποίο έχει μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο όμως στο Νοσοκομείο γίνονται απλώς “μπαλώματα” και δε λύνεται ριζικά το πρόβλημα, ενώ αποδυναμώνονται και τα Κέντρα Υγείας, στα οποία απευθύνεται πολύς κόσμος από την περιφέρεια του Νομού για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους.

Χαρακτηριστικό του φαινομένου των συχνών μετακινήσεων είναι το πρόγραμμα εφημεριών του Οκτωβρίου για το Νοσοκομείο Πρέβεζας. Προγραμματίστηκε μετακίνηση γιατρού από το ΚΥ Καναλακίου στην παθολογική κλινική, από το ΚΥ Θεσπρωτικού στην παιδιατρική κλινική και την παθολογική κλινική και από το ΚΥ Βόνιτσας στη χειρουργική κλινική.

Σε κάθε περίπτωση η ΠΦΥ στο Ν. Πρέβεζας απαιτεί άμεσα μέτρα ενίσχυσης και σχεδιασμού, που θα υπηρετηθεί πιστά από όλες τις Κυβερνήσεις.