Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 11 Μαϊος 2013 10:08

Όλα κρέμονται σε μία κλωστή στην Παιδεία – Γιάννης Θεοφάνους: «Η Κυβέρνηση διάλεξε αυτό το δρόμο...»

Ανεξέλεγκτη γίνεται πλέον η κατάσταση στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με... φόντο τις πανελλήνιες εξετάσεις, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες, τις εξετάσεις να είναι στον... αέρα, τους μαθητές να αγωνιούν και την Κυβέρνηση να «απειλεί» μέχρι και με επιστράτευση εκπαιδευτικών!

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας, Γιάννης Θεοφάνους ζήτησε συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις συλλογικές διαδικασίες, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Κυβέρνηση διάλεξε αυτό το δρόμο και σε αυτό το χρονικό σημείο και όχι εμείς». Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πρέβεζας εξάλλου είχε τοποθετηθεί αναλυτικά με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από ημέρες, προαναγγέλλοντας πως η Κυβέρνηση θα τραβούσε στα άκρα την κατάσταση (διαβάστε: Έρχονται απολύσεις εκπαιδευτικών και στην Πρέβεζα).

Η ημερομηνία κλειδί για τις κατά τόπους ΕΛΜΕ και εν προκειμένω για την ΕΛΜΕ Πρέβεζας, είναι η Τρίτη (14 Μαϊου), καθώς στο Εργατικό Κέντρο θα γίνει η Γενική Συνέλευση, ώστε να αποφασίσουν οι καθηγητές αν θα δεχθούν ή όχι την εισήγηση της ΟΛΜΕ, που προβλέπει απεργία την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών.

Η εισήγηση της ΟΛΜΕ, αναφέρει:

 

«ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

 

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προτείνει στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ της χώρας, τα εξής:

 

Πρόγραμμα Δράσης:

 

  1. Δευτέρα, 13/5 ενημερώσεις στους συλλόγους διδασκόντων όλων των σχολείων

  2. Τρίτη, 14/5 σύγκληση Γ.Σ. των ΕΛΜΕ της χώρας

  3. Τετάρτη, 15/5 σύγκληση Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα

  4. 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17/5 και 5νθήμερη απεργία από 20/5 έως 24/5/2013

  5. Νέες Γ.Σ. των ΕΛΜΕ στις 23/5 και ΓΣ προέδρων στις 24/5 για επανεκτίμηση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

 

Το παραπάνω πρόγραμμα δράσης έχει ως γενικό πλαίσιο αιτημάτων τα αιτήματα που υπερψηφίστηκαν από την τελευταία Γ.Σ. των Προέδρων (23 Φλεβάρη 2013: http://olme-attik.att.sch.gr/new/?page_id=1174).

 

ΑΙΤΉΜΑΤΑ –ΑΙΧΜΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

 

  1. Καμία απόλυση εκπαιδευτικού – Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών

  2. Άμεση απόσυρση του Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις

  3. Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12) που έχει θέσει υπό διωγμό τους εκπαιδευτικούς

  4. Απόσυρση του ΠΔ για την Αξιολόγηση. Κατάργηση του ν.4142/13 για την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας

  5. Διασφάλιση των οργανικών θέσεων που απειλούνται από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου (ν.4152/13, παρ. Θ). Κατάργηση του ν.4152/13.

  6. Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των νεότερων. Κατάργηση του ν.4024/2011

  7. Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείου. 25 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στην τάξη

  8. Να μην περάσουν τα σχέδια νόμων για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα

  9. Όχι στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση.

 

Οι παρατάξεις που εισηγούνται την παραπάνω πρόταση δεσμεύονται ηθικά και συνδικαλιστικά ότι δεν θα προχωρήσουν στην ψήφισή της χωρίς μαζικές Γ.Σ. (κατεύθυνση συμμετοχής τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων μελών των Σωματείων ή στη βάση των Καταστατικών τους) και όχι με αποφάσεις Δ.Σ».

 

 

Διαφοροποιήθηκε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

 

 

Η παράταξη στους καθηγητές που πρόσκεται στο ΠΑΜΕ, δεν ψήφισε υπέρ της πρότασης της ΟΛΜΕ (μειοψήφισε) και αναφέρει απευθυνόμενο προς τους εκπαιδευτικούς:

«Την Πέμπτη 9 Μάη συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ όπου τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της απεργίας διαρκείας στις πανελλαδικές εξετάσεις (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ), εστιάζοντας κυρίως στην αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, μέτρο που ψηφίστηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο και συνδέεται με τις απολύσεις των εκπαιδευτικών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επισήμαναν την ανάγκη να δοθεί αγωνιστική απάντηση στο σύνολο της αντιλαϊκής-αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

 

Στη βάση αυτή πρότειναν:

Να προκηρυχτεί 48ωρη Απεργία στις 16 και 17 Μάη. Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ τη 2η μέρα της απεργίας (17 Μάη) για την εκτίμηση της κατάστασης. Να παρθεί υπόψη το επίπεδο της συμμετοχής στην απεργία, οι αγωνιστικές διαθέσεις, για να καθοριστεί εκ νέου η μορφή και η κλιμάκωση του αγώνα. Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ στις 18 Μάη.

Τελικά, η πρόταση αυτή του ΠΑΜΕ καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ).

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) κατέληξε να προτείνει στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ (Τρίτη 14 Μάη) 24ωρη απεργία στις 17 Μάη και πενθήμερη απεργία στις 20-24 Μάη.

 

Οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλος ο λαός, έχουν απέναντί τους τη βάρβαρη πολιτική συγκυβέρνησης–Ε.Ε. που τσακίζει συνολικά τα λαϊκά δικαιώματα, όλους τους εργαζόμενους, όλους τους κλάδους.

Πώς απαντά στην αντιλαϊκή αυτή επίθεση η ηγεσία της ΟΛΜΕ;

Οδηγώντας τον κλάδο σε τυφλή απεργία χωρίς συμμαχίες, χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική».

 

Στο Νομό Πρέβεζας φέτος 602 μαθητές θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Από αυτούς οι 492 είναι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων 8 με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και 102 από τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Στην Πρέβεζα θα λειτουργήσουν συνολικά 7 εξεταστικά κέντρα όπως και πέρσι ενώ τη φετινή χρονιά στο 2ο Γυμνάσιο θα λειτουργήσει και εξεταστικό κέντρο για ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τους μαθητές της Πρέβεζας και της Λευκάδας.

Στο ζενίθ βρίσκονται οι προετοιμασίες από τη Διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πρέβεζας και όπως επισημαίνει η Διευθύντρια κα Κική Σφονδύλη, ολοκληρώνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου οι εξετάσεις να διεξαχθούν χωρίς προβλήματα. Στόχος είναι διασφαλιστεί το κύρος και το αδιάβλητο των εξετάσεων μέσα σε ένα ήρεμο κλίμα για τους μαθητές.