Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 19:10

Εκτός σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων κινδυνεύει να μείνει ο ΣΜΑ Πρέβεζας – Δεν απελευθερώνεται ο χώρος για να εκτελεστεί το έργο

Μπροστά στον κίνδυνο να μείνει εκτός σχεδιασμού της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων ο Σταθμός Μεταφόρτωσης της Πρέβεζας (ΣΜΑ) είναι πλέον ο Δήμος Πρέβεζας με ότι αυτό σημαίνει για ενδεχόμενη οικονομική επιβάρυνσή του.

Όπως έχει αποκαλύψει το atpreveza.gr σε ρεπορτάζ του τα τελευταία χρόνια η κατασκευή του ΣΜΑ Πρέβεζας είχε μείνει εκτός του συστήματος σταθμών για τη μεταφορά των απορριμμάτων, καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν ήδη κατασκευασμένος, και από την Περιφέρεια Ηπείρου χρηματοδοτήθηκε μόνον ο εξοπλισμός μέσω ΕΣΠΑ.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος μάλιστα είχε δηλώσει με περίσσια δόση αυτοπεποίθησης σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής το 2019 ότι θα βρει τα χρήματα για να κατασκευάσει τον ΣΜΑ με σύγχρονες προδιαγραφές. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν μπόρεσε να επιτευχθεί και παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των άλλων Δημάρχων της Ηπείρου στο Δ.Σ. του Φορέα, ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής εισηγήθηκε και στήριξε στο Φορεά να κατασκευάσει ο ΑΣΔΣΑ τον Σταθμό Μεταφόρτωσης της Πρέβεζας αντί του ποσού των 168.641,74 ευρώ με ΦΠΑ (εργολαβική σύμβαση).

Η φράση του μάλιστα ήταν “... δε θα αφήσουμε έτσι τους ανθρώπους εκεί”.

Όμως το έργο καθυστερεί πολύ να εκτελεστεί με κίνδυνο ο ΣΜΑ Πρέβεζας να μείνει τελικά εκτός του δικτύου, αν προκύψει η λειτουργία των άλλων Σταθμών στην Ήπειρο.

Στο Δ.Σ. του ΑΣΔΣΑ στις 29 Δεκεμβρίου, ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα η έγκριση χορήγησης 2ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου : «Κατασκευή έργου ΣΜΑ Πρέβεζας».

Ο ανάδοχος με την από 29-11-2022 αίτησή του ζητά την παράταση της προθεσμίας περαίωσης κατά τέσσερις επιπλέον μήνες, ήτοι μέχρι 29-4-2023 καθώς αδυνατεί να εκκινήσει εργασίες, εξαιτίας της μη απομάκρυνσης από τον χώρο του έργου, των εγκαταστάσεων του υφιστάμενου ΣΜΑ που λειτουργεί ιδιωτική εταιρεία, η οποία έχει συνάψει σχετική σύμβαση με τον Δήμο Πρέβεζας.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος αναφέρει:

“Η Υπηρεσία μας συμφωνεί με τις αιτιάσεις του αναδόχου για την αδυναμία εκκίνησης των εργασιών χωρίς δική του υπαιτιότητα. Ο Δήμος Πρέβεζας -παρά το ότι βρισκόμαστε πλέον στη χειμερινή περίοδο- ακόμη δεν απέδωσε το χώρο του έργου ελεύθερο και απαλλαγμένο από τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητες του υφιστάμενου ΣΜΑ. Κατόπιν των παραπάνω εισηγούμαστε την έγκριση χορήγησης της 2ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης μέχρι 29-4-2023, για την εκκίνηση των εργασιών και την άρτια και έντεχνη κατασκευή του έργου”.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι ψήφισαν θετικά και οι τρεις εκπρόσωποι του Δήμου Πρέβεζας στο Δ.Σ. του Φορέα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Πρέβεζας προκηρύσσει διαγωνισμό για τη μεταφορά των απορριμμάτων κάθε φορά, στον οποίο εμφανίζεται πάντα η ίδια εταιρεία και κατεβαίνει χωρίς αντίπαλο στο διαγωνισμό.