Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 20:34

«Η Πρέβεζα πρέπει να περάσει σε μια νέα εποχή όσον αφορά τα θερμοκήπια»

Η μείωση της κατανάλωσης νερού και λιπασμάτων στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες με τη χρήση νέων τεχνολογιών και η ταυτόχρονη παραγωγή περισσότερων και ποιοτικότερων προϊόντων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας ημερίδας, που διοργάνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας στην Πρέβεζα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, το Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας.

IMG 3627

Εισαγωγικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων κ. Τάσος Γάτσιος έκανε μια ιστορική αναδρομή στις θερμοκηπιακές κατασκευές στην Πρέβεζα σημειώνοντας πως η περιοχή έχει παράδοση στο συγκεκριμένο τομέα και κυριάρχησε για αρκετά χρόνια στην πρώιμη παραγωγή, ωστόσο ένα από προβλήματα ήταν η άναρχη επέκταση της πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές της αγροτικής γης.

IMG 3643

Σύμφωνα με τον κ. Γάτσιο αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας υπάρχουν περίπου 1800 στρέμματα θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων (1400 στρέμματα στην Πρέβεζα και 400 στο Άκτιο), ωστόσο αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις και προβλήματα όπως η έλλειψη εργατικών χεριών, το ενεργειακό κόστος, η αύξηση στις τιμές των αγροτικών εφοδίων, η διαφαινόμενη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών αλλά και η οικονομική ανασφάλεια, η οποία φαίνεται ότι οδηγεί στη μείωση κατανάλωσης στα κηπευτικά και στα φρούτα.

Ο κ. Γάτσιος έκανε προτάσεις όπως η αλλαγή τρόπου αξιοποίησης των υπολειμμάτων, η επιλογή μιας παραγωγής αντί για δύο μέσα στη σεζόν και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών με στόχο την αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής.

IMG 3604

«Σίγουρα η Πρέβεζα πρέπει να περάσει σε μια νέα εποχή όσον αφορά τα θερμοκήπια. Έχει τις δυνατότητες, έχει το κατάλληλο κλίμα, τα κατάλληλα εδάφη και τα κατάλληλα νερά, αλλά θα πρέπει να φύγει από αυτό το στάδιο των χαμηλών κατασκευών και όλων όσων τα συνοδεύουν» ανέφερε ο κ. Δημήτρης Σάββας, Διευθυντής Εργαστηρίου Κηπευτικών Καλλιεργειών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ αμέσως μετά ο κ. Θωμάς Μπαρτζάνας, από το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών του Γεωπονικού Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε στις σύγχρονες εξελίξεις στην κατασκευή και τη λειτουργία των θερμοκηπίων.

IMG 3640

Ο κ. Μπαρτζάνας σημείωσε πως η κατασκευή ενός θερμοκηπίου είναι ένα πολύπλοκο θέμα αλλά με τη βοήθεια των ειδικών και των δεδομένων της περιοχής τότε μπορεί να δημιουργηθεί μια πολύ καλή μονάδα, ωστόσο όπως τόνισε προφανώς δεν υπάρχει τύπος θερμοκηπίου που να εξυπηρετεί όλες τις περιοχές και όλες τις συνθήκες και δεν υπάρχει απάντηση για το ποιο είναι το καλύτερο θερμοκήπιο.

Ο κ. Μπαρτζάνας σημείωσε πως η τεχνολογία μπορεί να είναι αρωγός του παραγωγού χωρίς σημαντικό κόστος, αφού όπως είπε το θερμοκήπιο είναι ένας χώρος παραγωγής τροφίμων απόλυτα ελεγχόμενος και αυτός ο απόλυτος έλεγχος των συνθηκών δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να μπορέσει να βελτιστοποιήσει τη διαχείριση διαφόρων εισροών και του ενεργειακού κόστους.

«Τα θερμοκήπια είναι δυναμικά συστήματα παραγωγής κι επιτρέπουν τη ρύθμιση των παραμέτρων από απλό επίπεδο έως και πιο σύνθετο, ανάλογα προφανώς με την πολυπλοκότητα της κατασκευής και τον τεχνολογικό εξοπλισμό. Στην Ελλάδα υπάρχουν και φορείς γνώσεις, όπως είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αλλά υπάρχουν και άλλοι φορείς και πολύ καλές εταιρείες κατασκευής θερμοκηπίων, πολύ καλές εταιρείες διαχείρισης των υδροπονικών συστημάτων. Υπάρχει δηλαδή ένας πυρήνας ανθρώπων που γνωρίζουν το αντικείμενο. Η γνώμη μου είναι πριν κάνετε οποιαδήποτε προσπάθεια ή αν έχετε ήδη θερμοκήπιο, μιλήστε με τους ειδικούς» κατέληξε ο κ. Μπαρτζάνας.

IMG 3648

Η κα Γεωργία Ντάτση από το Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στις σύγχρονες μεθόδους και στις τεχνολογίες ανακύκλωσης των απορροών για την μείωση της κατανάλωσης νερού και λιπασμάτων στις υδροπονικές καλλιέργειες, ενώ κλείνοντας ο κ. Δημήτρης Σάββας παρουσίασε μια νέα εφαρμογή για την διαχείριση της θρέψης – λίπανσης και την ανακύκλωση των απορροών της υδρολίπανσης σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και συζήτηση με το κοινό που βρέθηκε στη Θεοφάνειο Αίθουσα.