Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 14:25

Ερευνητικό - ανασκαφικό πρόγραμμα στην Κορώνη από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών

πηγή φωτό: https://www.culture.gov.gr πηγή φωτό: https://www.culture.gov.gr

Ερευνητικό-ανασκαφικό πρόγραμμα θα πραγματοποιήσει το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών στη θέση “Τσουμπάρι” Δ. Δ. Κορώνης, Δ. Πάργας, Π.Ε. Πρεβέζης.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2024 και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την ΕΦΑ Πρέβεζας, στο πλαίσιο τριετούς προγραμματισμού 2024-2026, υπό τη Διεύθυνση του αρχαιολόγου Γεώργιου Ρήγινου, Προϊστάμενου του Τμήματος Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων & Μουσείων της ΕΦΑ Πρέβεζας και με επικεφαλής από την πλευρά του Φ.Ι.Α. τον Δρ. Björn Forsén, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και μέλος του Φ.Ι.Α.

Για το έτος 2024 προβλέπονται οι ακόλουθες εργασίες:

  • Καθαρισμός τοίχων του ορθογωνίου σχήματος οικοδομήματος και τεκμηρίωσή τους με φωτογραμμετρία.
  • Διενέργεια 3 ανασκαφικών τομών [6 x 2 μ.] στο ορθογωνίου σχήματος οικοδόμημα :

- Τομή Α: στο εσωτερικό της βόρειας πλευράς του, με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών κυρίως για τη ρωμαϊκή φάση του.

- Τομη Β (στο εσωτερικό ) και Τομή C (στο εξωτερικό), κατά μήκος της νότιας πλευράς του, με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών για τη χρονολόγηση και τη λειτουργία του πρώιμου ελληνιστικού κτιρίου.

  • Μελέτη των προερχομένων από τις εργασίες του 2008 ευρημάτων.

Μετά το πέρας των εργασιών της ερευνητικής περιόδου 2024 θα κατατεθεί στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και στη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων όλων των εργασιών πεδίου, συνοδευόμενη από σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή.