Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 13:41

Κατασκευή ανδριάντα του Στρατηγού Θρ. Τσακαλώτου προωθεί η δημοτική αρχή στο κέντρο της Πρέβεζας - Ρισκάρει και πάλι να διχάσει...

Φαίνεται πως το έχει... σύστημα η δημοτική αρχή να ρισκάρει να διχάζει την τοπική κοινωνία με χειρισμούς της επάνω σε θέματα μνημείων και ιστορικών παρεμβάσεων.

Στη συνεδρίαση του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας Πρέβεζας την Τετάρτη, υπάρχει θέμα για λήψη απόφασης, που αφορά κατασκευή ανδριάντα του Στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου στην Πλατεία Ναυαρίνου, δηλαδή στα όρια του παραλιακού πεζόδρομου (πλησίον καταστήματος No Name), με δωρεά της οικογένειας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε την τοπική κοινότητα Καμαρίνας (δείτε ΕΔΩ) και είχε διχάσει τους Καμαρινιώτες, οι οποίοι τελικά δεν ήθελαν να κατασκευαστεί στην κοινότητά τους. Προέκυψε ωστόσο μία περίεργη συμμαχία της δημοτικής αρχής με τον σύμβουλο της αντιπολίτευσης, τον Θοδωρή Δράκο από την παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα”, οι οποίοι και προωθούν στην Πρέβεζα πλέον την κατασκευή ενός ανδριάντα του Στρατηγού.

Μία μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας της Πρέβεζας ασφαλώς και δεν θα αισθανθεί άνετα, όχι για την αναμφισβήτητα μεγάλη δράση του Πρεβεζάνου Στρατηγού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά κυρίως για το ρόλο του κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών και του Εμφυλίου Πολέμου όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο με το κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ η ρητορική του στον Τύπο της εποχής ήταν ιδιαίτερα “σκληρή” κατά του ΚΚΕ και της Ελληνικής Αριστεράς.

Στα μισά της δεκαετίας του '80, έγινε υποστηρικτής του ΠΑΣΟΚ, παρ' όλα αυτά η δράση του στα χρόνια 1945-1949, αναμφίβολα δεν μπορεί να “ενώσει”.

Μην ξεχνάμε ότι στην πόλη της Πρέβεζας υπάρχει το έγκλημα της Παργινόσκαλας και τέτοια ιστορικά ζητήματα, εφόσον επιβάλλονται με όρους ιδεοληψίας και όχι ιστορικότητας, συνήθως δημιουργούν διχόνοιες που είναι γενικά αχρείαστες.

Τώρα γιατί επιχειρείται μία ενέργεια που μπορεί να διχάσει την τοπική κοινωνία, αυτό είναι ένα ζήτημα που πραγματικά χρήζει πολυεπίπεδης ανάλυσης και θα απαντηθεί από τη δημοτική αρχή και την παράταξη του κ. Γιώργου Νίτσα, εφόσον συντάσσεται με την καταγεγραμμένη θέση του κ. Δράκου.

Υπάρχει και το άσχημο προηγούμενο όπου η νυν δημοτική αρχή προκάλεσε ντροπιαστική κατάσταση με πλάκα του δοσίλογου Μπάκου που τοποθετήθηκε μπροστά από το Δημαρχείο της Πρέβεζας.