Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 15:09

Έχουν χαθεί οριστικά τα εγκεκριμένα χρήματα (290.000 ευρώ) για τις επισκευές στο δημοτικό κολυμβητήριο Πρέβεζας

Για το θέμα της απώλειας της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης των 290.000 ευρώ μέσω ΠΔΕ και της αδυναμίας να γίνουν απαραίτητες εργασίες στο δημοτικό κολυμβητήριο Πρέβεζας, είχαμε αναφερθεί σε πληθώρα ρεπορτάζ μας στο www.atpreveza.gr, ενώ το θέμα είχε συζητηθεί και σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Στο “θολό τοπίο” που έχει δημιουργηθεί για το θέμα, γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η χρηματοδότηση έχει χαθεί οριστικά -όπως τόνισαν στελέχη της ΓΓΑ στο atpreveza.gr- και όλα αυτή τη στιγμή είναι στο επίπεδο του “θα.... ίσως... όποτε”, μαρτυρώντας την “πολιτική νωθρότητα” με την οποία αντιμετωπίζει τα ζητήματα σε πολλές περιπτώσεις ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος.

Στο θέμα επανήλθε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας, ζητώντας να μάθει αν υπάρχει κάτι νεότερο, με τον Δήμαρχο Πρέβεζας να απαντά: “Είναι προσπάθειά μας για να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το έργο που θα γίνει στο Κολυμβητήριο, βάσει των μελετών και των προϋπολογισμών, τάξης μεγέθους 516.000 ευρώ”.

Ο Δήμος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη στα χέρια του τη μελέτη στατικής και ηλεκτρομαγνητικής επάρκειας, που είχε αναθέσει σε ιδιώτη μελετητή, η οποία δεν αποτυπώνει σοβαρά ζητήματα στατικότητας για το κολυμβητήριο, που να απαιτούν μεγάλες επεμβάσεις.

Ποια είναι όμως η κατάσταση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού;

Το www.atpreveza.gr επικοινώνησε με υψηλά ιστάμενα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που γνωρίζουν ακριβώς την κατάσταση και μας ενημέρωσαν ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή εγκεκριμένη χρηματοδότηση στο ΠΔΕ ή ένα απλό αίτημα χρηματοδότησης του Δήμου Πρέβεζας για τις εγκαταστάσεις του δημοτικού κολυμβητηρίου δεν υπάρχει.

Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΓΓΑ και Δήμου Πρέβεζας που είχε υπογραφεί στις 18/3/2019 για το έργο «Επισκευή – συντήρηση μηχανολογικών & κτιριακών εγκαταστάσεων κολυμβητηρίου Δήμου Πρέβεζας Νομού Πρέβεζας» προϋπολογισμού 290.000 ευρώ, έληξε οριστικά στις 18/10/2021, χωρίς κανείς από το Δήμο Πρέβεζας να φροντίσει έστω να ζητήσει μία εξάμηνη παράταση για να προλάβει έστω να κερδίσει κάποιο χρόνο.

Στις υπηρεσίες μάλιστα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θεωρούν ακατανόητο το γεγονός της ηθελημένης καθυστέρησης από την πλευρά του Δήμου Πρέβεζας, για να κάνουν -όπως είπε και ο Δήμαρχος Πρέβεζας σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- ένα ολοκληρωμένο έργο.

Η ευκαιρία της απορρόφησης της χρηματοδότησης των 290.000 ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, χάθηκε οριστικά, καθώς πλέον άλλαξε και ο τρόπος ένταξης των έργων, όπως ενημέρωσαν τους συντάκτες του atpreveza.gr, στελέχη της ΓΓΑ. Υπάρχει -όπως μας ανέφεραν- απένταξη του έργου.

Ειδικότερα θεσπίστηκε με το ν. 4635/2019 (Α΄167), τo Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) με σκοπό την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τον σχεδιασμό, τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Με το ΕΠΑ εισάγονται η μεσοπρόθεσμη στοχοθεσία και η υπαγωγή των παρεμβάσεων του ΠΔΕ σε στρατηγικούς στόχους και ιεραρχούμενες αναπτυξιακές προτεραιότητες.

Αυτό σημαίνει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση για το έργο «Επισκευή – συντήρηση μηχανολογικών & κτιριακών εγκαταστάσεων κολυμβητηρίου Δήμου Πρέβεζας Νομού Πρέβεζας», όχι όμως με ευθύνη του Υπουργείου ή της ΓΓΑ. Θα πρέπει ο Δήμος Πρέβεζας να υποβάλει αίτημα για χρηματοδότηση στις οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για ένταξή του σε κάποια πρόσκληση του ΕΠΑ και εφόσον όλα πάνε καλά και είναι ολοκληρωμένο το αίτημα του Δήμου Πρέβεζας να ενταχθεί σε κάποια πρόσκληση και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Επί της ουσίας η δημοτική αρχή Πρέβεζας έχασε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το δημοτικό κολυμβητήριο Πρέβεζας ύψους 290.000 ευρώ και χρόνο να την αξιοποιήσει...

Ας ελπίσουμε να καταφέρει να εντάξει το συγκεκριμένο έργο με αυξημένη χρηματοδότηση σε κάποιο πρόγραμμα, έστω κι αν η θητεία της έχει ολοκληρωθεί όταν αυτό συμβεί...