Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 12:35

Ο ΑΣΔΣΑ ανέλαβε πλέον τις ευθύνες του για τα απορρίμματα – Απίστευτη “έκρηξη” Καχριμάνη που μιλά για... υπαλλήλους

Είχαμε επισημάνει στο ρεπορτάζ του atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ) ότι η χθεσινή συνεδρίαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου ήταν ιστορικού χαρακτήρα.

Με 19 ψήφους υπέρ της εισήγησης του Προέδρου του Δ.Σ. Νίκου Καλαντζή, 6 λευκά, 3 “παρών” και 3 “κατά” ο ΑΣΔΣΑ ενέκρινε την υποβολή αιτήματος για την υπεισέλευση του ΑΣΔΣΑ ΔΕ ΠΗ στο σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από την από 21.7.2017 Σύμβαση Σύμπραξης ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και την «Αειφορική Ηπείρου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού».

Οι Δήμοι αναλαμβάνουν πλέον τις ευθύνες τους, καθώς με την ευθύνη του εργοστασίου επεξεργασίας, η διαχείριση των απορριμμάτων θα αποτελεί πλέον ενιαία διαδικασία για τον Φορέα. Την ίδια στιγμή η αντίδραση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη ήταν “οργίλη” κατά των αυτοδιοικητικών που αποτελούν το Δ.Σ. του ΑΣΔΣΑ, κάνοντας λόγο για... υπαλλήλους.

Ο κ. Καχριμάνης σε ανάρτησή του στα social media αναφέρει:

sxolio kahrimani

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Φορέα επιβεβαιώθηκε αυτό που αναφέραμε και στο σχετικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ). Όσοι δεν ήθελαν να “περάσει” η απόφαση αυτή που δρομολογεί πλέον σημαντικές εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων επέλεξαν το ΚΑΤΑ ή τη λευκή ψήφο, ζητώντας χρόνο, αναβολή ή “να τα βρούμε με την Περιφέρεια”. Υπήρξαν βέβαια και “παρών” με αρκετές επιφυλάξεις. Το σκηνικό αυτό δεν είναι χθεσινό. Όσοι παρακολουθούν τα τρία τελευταία χρόνια τις συνεδριάσεις του Φορέα λίγο έως πολύ συναντούν αυτή την εικόνα. Κι επειδή υπήρξαν ένθεν κακείθεν υπαινιγμοί για υποκριτικό λόγο, η διλημματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ξεκάθαρη. “Πολιτικός απογαλακτισμός” του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης, αυτονομία και ευθύνη ή παραμονή κάτω από την “ομπρέλα” της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το αν η διοίκηση του ΑΣΔΣΑ θα πετύχει ή όχι στο εγχείρημά της είναι άλλη συζήτηση και σωστά επισημάνθηκε. Αυτό θα κριθεί στην πορεία, όπως και το αν έχει κάνει τις σωστές επιλογές.

Στην εισήγησή του ο Νίκος Καλαντζής επέμεινε πως ο ίδιος λειτουργεί και θα λειτουργεί δημοκρατικά, γι' αυτό έφερε και το θέμα για λήψη απόφασης στο Δ.Σ. Υπεραμύνθηκε των επιλογών του και τόνισε ότι είναι ώρα ευθύνης για τον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης. Υποστήριξε πως η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε πλέον το τοπίο και είναι στο πλευρό του ΑΣΔΣΑ στην προσπάθεια για ολιστική διαχείριση των απορριμμάτων.

Αναφορικά με το πρόστιμο των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε στην Περιφέρεια Ηπείρου η Διαιτησία με την εταιρεία, ο κ. Καλαντζής ανέφερε πως το πρόστιμο θα βαρύνει όσους Δήμους δεν πλήρωναν το εργοστάσιο ως σήμερα αλλά με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, υπάρχουν δυνατότητες μείωσης του προστίμου καθώς και αποπληρωμής με ευκολίες, μέσω ενός προγράμματος ληξιπρόθεσμων χρεών. Στάθηκε επίσης και στη θέσπιση θεσμού ανεξάρτητου ελεγκτή ανάμεσα στον ΑΣΔΣΑ και την εταιρεία.

Στην εισήγησή του έδωσε θετική ψήφο και ο έτερος εκπρόσωπος του Δήμου Ζηρού, Βασίλης Παπαβασιλείου.

Οι τρεις εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών, μέσω του Βασίλη Βλέτσα, αρχικά έκαναν λόγο για διαχειριστική ανεπάρκεια της διοίκησης του Φορέα και επέμειναν ότι η απόφαση θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα. Επιφυλάχθηκαν να ψηφίσουν έως το τέλος της συνεδρίασης, όπου τελικά πρότειναν μία μικρή αναβολή, κάτι που δεν έγινε δεκτό από το προεδρείο. Τελικώς ψήφισαν “λευκό” και προειδοποίησαν ότι θα επέλθει γερό χαράτσωμα στους δημότες της Ηπείρου.

Ένας από τους εκπροσώπους του Δήμου Πρέβεζας, ο Γιάννης Δαρδαμάνης, είπε αρχικά πως το θέμα αυτό δεν έπρεπε να έρθει αυγουστιάτικα, είναι σοβαρό και χρειάζεται επιπλέον χρόνο. Αναφέρθηκε σε μελλοντικά προβλήματα με τους ΣΜΑ και το πρόβλημα της διαιτησίας και πραγματοποίησε και μία μορφή για το νομικό σύμβουλο του ΑΣΔΣΑ, ο οποίος πρόσκειται πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που έχει αναλάβει και νομικές συμβουλές για τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

Τελικώς ψήφισε “λευκό”, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει διοικητική, αλλά όχι τεχνική επάρκεια του ΑΣΔΣΑ για να αναλάβει το εγχείρημα. Επισήμανε μάλιστα ότι δεν θα πρέπει να γίνονται “δεύτερες σκέψεις” για τις προθέσεις κάθε μέλους του Δ.Σ.

Ο Κώστας Ακρίβης από την πλευρά του (εκπρόσωπος του Δήμου Πρέβεζας), τόνισε ότι καλούνται να ψηφίσουν κάτι που δεν το έχουν δει ακόμη, ενώ είπε πως δεν είναι απαραίτητη η απόφαση του Δ.Σ., ψηφίζοντας κι αυτός “λευκό”.

Ο τρίτος εκπρόσωπος (από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης) του Δ.Σ., ο Παύλος Σαραμπασίνας αρχικά υποστήριξε ότι την απόφαση αυτή την κυνηγούσαν δύο χρόνια τα μέλη του ΑΣΔΣΑ και είπε ανοιχτά ότι διαφωνεί με τον κ. Δαρδαμάνη, συμφωνώνοντας και υπερψηφίζοντας την εισήγηση του προεδρείου.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. “Υπάρχει χάσμα μεταξύ Περιφέρειας και Φορέων, η επόμενη μέρα να μας βρει όλους ενωμένους. Τα όποια βάρη προκύψουν από τη διαιτησία να τα αναλάβει η Πολιτεία”, είπε μεταξύ άλλων και ευχαρίστησε την Περιφέρεια για τη μέχρι τώρα συνεργασία, υπερψηφίζοντας την εισήγηση του Προέδρου Νίκου Καλαντζή.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Ζίτσας καταψήφισαν την εισήγηση, με τον Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο να αμφισβητεί τη δημοκρατική λειτουργία του Δ.Σ., κάνοντας λόγο μέχρι και για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τη μετακύλιση του προστίμου της διαιτησίας στους Δήμους. Άφησε υπόνοιες επιπλέον ότι “...θα εμφανιστούν από τα ντουλάπια τα 37 εκατομ. ευρώ. Είναι πάνω από εσάς και τις δυνάμεις σας.Θα διπλασιαστεί το κόστος”.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης ψήφισε "παρών" στην εισήγηση και ανέφερε μεταξύ άλλων:

Βιάζεται το Δ.Σ. Ή απεμπολούμε δικαιώματα ή προχωράμε. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν απεμπολούμε τίποτα. Πρέπει να συνεργαστούμε και με την Περιφέρεια. Λειτουργούμε υποκριτικά. Να συζητήσουμε πως θα γίνει η μετάβαση. Μία ομαλή μετάβαση”.

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος ψήφισε αρνητικά, ενώ ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές υπερψήφισε την εισήγηση, ωστόσο επέρριψε ευθύνες τόσο στη διοίκηση του ΑΣΔΣΑ, όσο και στον Περιφερειάρχη Ηπείρου για την κόντρα που έχει δημιουργηθεί.”Η Περιφέρεια Ηπείρου μετέτρεψε απλές διαδικασίες ξαφνικά σε μία ανελέητη κόντρα. Δεν μπορεί να έχει πανηγυρικό τόνο η σημερινή συνεδρίαση. Προσωπικά υπερψηφίζω την πρόταση του προέδρου”, είπε ο κ. Σεντελές.

Ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου ψήφισε “λευκό” και είπε μεταξύ άλλων: “Θα συμφωνήσω με τον κ. Καψάλη. Υπάρχει υποκριτικός λόγος. Έχετε ευθύνη που φτάσαμε εδώ. Δεν ακούσατε μετριοπαθείς φωνές. Είναι κατάντια της αυτοδιοίκησης. Δε θελήσατε να το λύσετε.

Πριν έρθετε εδώ για το σημερινό, θα έπρεπε να κάνετε οι μεγαλύτεροι Δήμοι μία βόλτα στο γραφείο του Περιφερειάρχη. Δε το κάνατε. Πάλι θα βρεθούμε σε αδιέξοδο”.

Ξεκάθαρα θετική στάση ήταν των δύο εκπροσώπων του Δήμου Νικολάου Σκουφά (της Δημάρχου Ροζίνας Βαβέτση και του Λάμπρου Σερβετά). Η Δήμαρχος μάλιστα κάλεσε τους συναδέλφους της να “απογαλακτιστούν” από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Θετική ψήφο έδωσαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Αρταίων, όπως επίσης και οι δύο εκπρόσωποι του Δήμου Πάργας. Ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς έθεσε κρίσιμα ερωτήματα: “Να επικυρώσουμε την απόφαση ενός νόμου του κράτους; Τι μας εμποδίζει εμάς να διαχειριστούμε τα απορρίμματα; Ποιος είναι αυτός που μας εμποδίζει; Να το πούμε καθαρά” και ζήτησε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Θετικά ψήφισε ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, όπως επίσης και οι δύο εκπρόσωποι του Δήμου Σουλίου. Θετικά ψήφισε με τις επιφυλάξεις του και ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς.

Παρών” ψήφισαν ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας και ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ενώ το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, ψηφίζοντας θετικά: “Γιατί μόνο στην Περιφέρεια Ηπείρου συμβαίνουν αυτά; Σήμερα παίρνουμε πολιτική απόφαση ανάληψης των ευθυνών μας. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Και μετά ας κριθεί η σημερινή διοίκηση. Θα κάνουμε μία σκληρή διαπραγμάτευση. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον”.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ψήφισε θετικά, κάνοντας λόγο για διαδικαστικού χαρακτήρα απόφαση και συμπλήρωσε: “Ο φορέας καλείται να κρίνει ο ίδιος αν έχει τη διοικητική και τεχνική επάρκεια. Εμείς λέμε ναι σε αυτό. Έλεγχος σκοπιμότητας από την Αποκεντρωμένη δεν είναι επιτρεπτός”.

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

13 Αυγούστου 2022
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στο Δήμο Πάργας με τα "Παργινά 2022" το βράδυ της Δευτέρας 15 Αυγούστου. Συγκεκριμένα οι θεατές θα παρακολουθήσουν μια σύντομη ιστορική αναδρομή, την "Βαρκαρολα", ρίψη
12 Αυγούστου 2022
Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται έντονη αστάθεια στην ...
11 Αυγούστου 2022
Ο Δήμος Πάργας εφαρμόζοντας τον προγραμματισμό του για την δημιουργία χώρων διασκέδασης και άθλησης σε όλες τις τοπικές ...
11 Αυγούστου 2022
Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας κλοπή, που έλαβε ...
10 Αυγούστου 2022
“Χιονοστιβάδα” -εν μέσω θέρους- αρνητικών εξελίξεων γύρω από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Πρέβεζας (ΔΕΥΑΠ) σημειώνεται τις ...

Αθλητισμός

15 Αυγούστου 2022
Μπορεί να βρισκόμαστε στην «καρδιά» του Αυγούστου, ωστόσο το στοίχημα συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον! Τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν ξεκινήσει και οι επιλογές που έχουμε για
13 Αυγούστου 2022
Μετά την εντός έδρας ήττα από την Μπράιτον στην πρεμιέρα με 2-1, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καλείται να δείξει χαρακτήρα και να αντιδράσει στην έδρα ...
14 Αυγούστου 2022
Το ντέρμπι του Λονδίνου ανάμεσα στην Τσέλσι και την Τότεναμ δεσπόζει στο αγωνιστικό πρόγραμμα της ημέρας και οι φιλοξενούμενοι έχουν τις προϋποθέσεις ...
13 Αυγούστου 2022
Πιστοί στο ραντεβού που δίνουν είναι και φέτος οι διοργανωτές των «ΕΝ ΝΙΚΟΠΟΛΕΙ ΑΚΤΙΑ » που θα πραγματοποιηθούν για 8η χρονιά στις 10 και 11 ...
12 Αυγούστου 2022
Γράφει ο Λάμπρος Γκαραγκάνης Η πρόσφατη παράδοση στο ζευγάρι δίνει προβάδισμα στην Μπέρνλι. Από το 2019, οι «clarets» έχουν απολογισμό 3-2-0 σε 5 ...

Πολιτισμός

13 Αυγούστου 2022
Η μεγάλη μέρα έφτασε και ο καιρός φαίνεται ότι επιτρέπει να χτυπήσει δυνατά η καρδιά του φετινού καλοκαιριού στην μοναδική συναυλία της πολυσχιδούς τραγουδοποιού Μαρίνα Σάττι σήμερα το βράδυ, Σάββατο
11 Αυγούστου 2022
Η καρδιά του καλοκαιριού χτυπάει εδώ ! Η Μαρίνα Σάττι στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 στις 21.30 20 χρόνια Preveza ...
10 Αυγούστου 2022
Τα εισιτήρια για την μεγάλη συναυλία των ΠΥΞ ΛΑΞ την Πέμπτη 11 Αυγούστου στην Πρέβεζα, "εξαφανίζονται" με ταχύτατους ρυθμούς. Βιαστείτε και ...
08 Αυγούστου 2022
Η καρδιά του καλοκαιριού χτυπάει εδώ ! Η Μαρίνα Σάττι στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 στις 21.30 20 χρόνια Preveza ...
09 Αυγούστου 2022
Ο Λαγός και η ΧελώναΟ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ”   ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ "ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ" - ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΩΡΑ 21.00 ...

Στήλες

12 Αυγούστου 2012
Οι αρχές της Ανατολικής Γερμανίας αρχίζουν να κατασκευάζουν το τείχος του Βερολίνου, στις 13 Αυγούστου 1961. Το «τείχος του αίσχους», όπως ονομάστηκε, θα διατηρηθεί έως τις 9 Νοεμβρίου του 1989,
11 Αυγούστου 2012
Ειρηνικές διαδηλώσεις Κυπρίων στην Πράσινη Γραμμή βάφονται με αίμα. Μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου τον ...
09 Αυγούστου 2012
Στις 10 Αυγούστου 1961 γίνεται η πρεμιέρα μετ' εμποδίων για την ταινία του Αλέκου Αλεξανδράκη «Συνοικία το όνειρο», με πρωταγωνιστές τους ...
03 Αυγούστου 2012
Στις 4 Αυγούστου 1865, ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού καθιερώνεται ως εθνικός ύμνος της Ελλάδας. Τον μελωποίησε ο ...
03 Αυγούστου 2012
Στις 3 Αυγούστου 1936 ο Αμερικανός σπρίντερ Τζέσε Όουενς κερδίζει το πρώτο από τα τέσσερα συνολικά χρυσά μετάλλια, που κατακτά στους Ολυμπιακού ...