Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 12:11

Αυτοδιοικητική συζήτηση στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Αναλυτικό ρεπορτάζ

Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον α' και β' βαθμό αυτοδιοίκησης απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πρέβεζας, την προηγούμενη Πέμπτη στα γραφεία του κόμματος.

Με αφορμή μήνυμα της νεοσύστατης Επιτροπής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τις τοπικές οργανώσεις αναφορικά με “χαρτογράφηση” της κατάστασης που υπάρχει στην τοπική αυτοδιοίκηση, ξεκίνησε πλέον και επίσημα η “αυτοδιοικητική κουβέντα” και στο Νομό Πρέβεζας.

Την Επιτροπή Αυτοδιοίκησης αποτελούν ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Σπίρτζης (επικεφαλής της) και οι Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Κατερίνα Κνήτου.

Στην κορυφή της στρατηγικής του κόμματος είναι η αλλαγή συσχετισμών στον χάρτη της αυτοδιοίκησης, ο οποίος είναι βαμμένος “μπλε”, με αποτέλεσμα να “εργαλειοποιείται” από τη Νέα Δημοκρατία σε κάθε ευκαιρία. Παράλληλα η αυτοδιοίκηση αποτυπώνει μία δυσανάλογη εικόνα της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις τοπικές κοινωνίες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Δήμος Πρέβεζας, αλλά και η Περιφέρεια Ηπείρου.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε η “δουλειά” της παραπάνω Επιτροπής, η οποία και θα προχωρήσει σε ειδική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναφορικά με το Ν. Πρέβεζας θα πραγματοποιηθεί μία καταγραφή των δημοτικών παρατάξεων εκεί που υπάρχουν, αν λειτουργούν και από πόσα άτομα αποτελούνται ή πόσα άτομα συσπειρώνουν πέρα από όσους είναι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Θα καταγραφεί η δυνατότητα συνεργασιών με άλλες παρατάξεις ή κινήσεις και αν υπάρχουν προοπτικές προσέγγισης. Όπως επίσης και το αν γίνονται ήδη συνομιλίες και διαβουλεύσεις.

Αυτό αφορά και τον πρώτο και το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Όπως ανέφερε η υπεύθυνη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Νομό Πρέβεζας Ζανέτ Τσίπρα στη συνεδρίαση, λόγο για την επιλογή του σχήματος ή των προσώπων θα έχει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, κάτι που ενδεχομένως δυσαρέστησε ορισμένους στη Νομαρχιακή Επιτροπή, καθώς πολιτικά τοποθετεί διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με την ισχύουσα αντίληψη στη ριζοσπαστική Αριστερά.

Επισήμανε ότι η διαδικασία θα είναι... μακρά και πως η κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να πετύχει νίκες στους Δήμους-πρωτεύουσες νομών και κατά συνέπεια η Κεντρική Επιτροπή δεν μπορεί να είναι αμέτοχη.

Θα ακολουθήσουν έπειτα από τη “χαρτογράφηση” και προτάσεις για επικεφαλής σχημάτων, ενδεχομένως και μέσα από κάποια τύπου... γκάλοπ στις τοπικές κοινωνίες.

Σε κάθε περίπτωση η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρη. Φεύγει πλέον από τη λογική της καταγραφής δυνάμεων και προσανατολίζεται σε σχήματα που θα φέρουν νίκες. Ειδικά στους Δήμους- πρωτεύουσες Νομών, όπως είναι η Πρέβεζα.