Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022 11:49

Η ΔΕΠΑΝ αποφασίζει, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας απλώς... επικυρώνει – Αναλυτικό ρεπορτάζ

Πολιτικά “επικίνδυνες ατραπούς” για το πως ασκείται η τοπική αυτοδιοίκηση στο Δήμο Πρέβεζας ανοίγει ο τρόπος που έχει επιλέξει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος να υλοποιηθεί η συνεργασία με την ΑΜΚΕ “Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη” (ΔΕΠΑΝ).

Η περίπτωση της νέας προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΠΑΝ, που ήρθε ως προ ημερήσιας διάταξης θέμα για έγκριση στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου στις 17 Νοεμβρίου (δείτε ΕΔΩ) είναι χαρακτηριστική και αποκαλυπτική.

Στο θέμα έχουμε αναφερθεί με εκτενές ρεπορτάζ στο atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ) στις 31 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την πράξη «Προμήθεια νέων εφαρμογών και τεχνολογικών μέσων για την βελτίωση της διαχείρισης και λειτουργικότητας του αστικού περιβάλλοντος του Δήμου Πρέβεζας», η οποία έχει συνολικό προϋπολογισμό 855.200,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Η πρόταση θα κατατεθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με τίτλο «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΤΑ».

Η ΔΕΠΑΝ με τη σύμφωνη γνώμη και του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. της συγκεκριμένης ΑΜΚΕ, αποφάσισε την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Πρέβεζας στις 30 Σεπτεμβρίου (δείτε ΕΔΩ). Παρ' όλα αυτά στο πρακτικό της απόφασης που έχει αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ακόμη και το έγγραφο του κου Γεωργάκου για αδυναμία υλοποίησης της πράξης που θεωρείται ως δεδομένο για την απόφαση, δεν έχει ούτε ημερομηνία ούτε αριθμό πρωτοκόλλου. Δεν υπάρχει επίσης κανένα έγγραφο του αρμόδιου οργάνου του Δήμου Πρέβεζας που είναι η οικονομική επιτροπή.

Εν συντομία είναι μία απόφαση για το Δήμο Πρέβεζας χωρίς το Δήμο Πρέβεζας, καθώς μόλις στις 17 Νοεμβρίου η οικονομική επιτροπή κλήθηκε να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση και την υποβολή πρότασης. Με λίγα λόγια η ΔΕΠΑΝ αποφασίζει και ο Δήμος Πρέβεζας επικυρώνει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις...

Η διαδικασία έτσι όπως ακολουθείται ασφαλώς και πολιτικά φέρνει σε μία αμήχανη στάση όλα τα μέλη της οικονομικής επιτροπής, ακόμη και τα μέλη του “Δήμου της Καρδιάς μας”, καθώς η δική τους απόφαση έπεται της ΔΕΠΑΝ και είναι σαν να αποφασίζουν για κάτι που έχει αποφασιστεί γι' αυτούς από κάποιον άλλο.

Ακόμη ένα σημείο που προκαλεί ερωτήματα, είναι ότι στην προγραμματική σύμβαση δεν αποτυπώνεται κάποια αμοιβή, παρ' όλα αυτά ο Δήμος Πρέβεζας έχει εγκρίνει στον προϋπολογισμό του το ποσό των 4.340 ευρώ για την υπηρεσία συμβούλου.

simmvoulos

Έχει επιλεγεί ο σύμβουλος και αν ναι ποιος είναι; Με ποια διαδικασία επιλέχθηκε αν έχει επιλεγεί; Ποιος τον επέλεξε ή ποιος θα τον επιλέξει, ο Δήμος ή η ΔΕΠΑΝ;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι η διαδικασία που ακολουθείται μπορεί να είναι νομότυπη, ωστόσο έχει μεγάλα πολιτικά “κενά”. Και όχι μόνον αυτό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει και αποτελέσματα.