Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 18:58

“Ο Δήμος πρέπει να αλλάξει χέρια...” - Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση της Ν.Ε. Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν. Πρέβεζας, με διευρυμένη σύνθεση, με κεντρικό θέμα τη στρατηγική του κόμματος στην αυτοδιοίκηση στους Δήμους του Ν. Πρέβεζας, με βάση τα όσα περιγράφονται στην πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 22-23 Οκτωβρίου (δείτε τη ΕΔΩ).

Το πολιτικό συμπέρασμα που διατυπώθηκε και προέκυψε από τη συνεδρίαση ήταν ότι “Ο Δήμος Πρέβεζας πρέπει να αλλάξει χέρια...”, καθώς και ότι πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες σε προγραμματική βάση, στο πλαίσιο των όσων είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο αυτοδιοικητικός χάρτης από “μπλε” πρέπει να βαφτεί “κοκκινοπράσινος”.

Πέρα από τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση και κομματικά μέλη εκτός Νομαρχιακής, που έχουν ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση ή επιδιώκουν να έχουν ρόλο εν' όψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Πέρα από μέλη της “Στροφής στο Μέλλον”, που αποτελούν και τη δημοτική παράταξη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και είναι και μέλη του κόμματος, το “παρών” έδωσαν ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Τάσος Αμάραντος, φυσιοθεραπευτής, και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” και ο Δημήτρης Σιόρεντας, πρώην αστυνομικός διευθυντής Ν. Πρέβεζας (συνταξιούχος πλέον) και Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας. Ο μεν Τάσος Αμάραντος αναφέρθηκε στο κείμενο αρχών και θέσεων για την προγραμματική σύγκλιση (δείτε ΕΔΩ), που εξέδωσε η “Ανάπτυξη Τώρα” με ανακοίνωσή της, καλώντας σε συμπόρευση δημοτικές παρατάξεις και πολιτικούς-κοινωνικούς φορείς, ο δε Δημήτρης Σιόρεντας υποστήριξε ότι τον ενδιαφέρει η αυτοδιοίκηση, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα ήθελε να αποτελεί μέρος της στρατηγικής του κόμματός στο οποίο ανήκει, την επόμενη ημέρα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση τη Δευτέρα θα υπάρξει συνεδρίαση της δημοτικής παράταξης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Πρέβεζας, της “Στροφής στο Μέλλον”, όπου θα προκύψει μία εκλογική επιτροπή-γραμματεία, που θα αναλάβει να συνομιλήσει με δημοτικές παρατάξεις, πρόσωπα,φορείς και θεσμούς, για να διαμορφώσει το “μέτωπο” εκείνο ή τη “συμμαχία”, που θα υλοποιήσει τη στρατηγική του κόμματος στην αυτοδιοίκηση και θα πετύχει τον στρατηγικό στόχο του να αλλάξει χέρια ο Δήμος Πρέβεζας προς προοδευτική κατεύθυνση. Άλλωστε η "Στροφή στο Μέλλον" με τις παρεμβάσεις της έχει θετικό και όχι αρνητικό αυτοδιοικητικό πρόσημο.

Στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης πήρε μέρος ο Θοδωρής Γκοτσόπουλος, πρώην Δήμαρχος Παλλήνης και συντονιστής αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μπάρκας. 

Κάποιες "φωνές" αντίδρασης υπήρξαν στο κατά πόσο η Κεντρική Επιτροπή θα μπορεί ουσιαστικά να "υποδείξει" τον υποψήφιο Δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ στις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές, όμως κάτι τέτοιο σε απόλυτο βαθμό δεν θα ισχύσει. Θα εξαρτηθεί από την κάθε περίπτωση. 

Αξίζει να σημειωθεί πως συζήτηση έγινε και για το Δήμο Πάργας και για το αν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα στηρίξουν ή όχι το Δήμαρχο Πάργας Νίκο Ζαχαριά και την παράταξή του. Στο σημείο εκείνο υπήρξε διχογνωμία, με αφορμή και τις εξελίξεις σχετικά με το δάσος της Βαλανιδορράχης και τη στάση της δημοτικής αρχής. Σε κάθε περίπτωση η παράταξη του Νίκου Ζαχαριά διατηρεί ένα ανεξάρτητο πολιτικό πρόσημο, με πολυσυλλεκτικές πολιτικά δυνάμεις, ωστόσο πέτυχε μία εκλογική νίκη ενάντια στις δυνάμεις που επίσημα στήριζε η Νέα Δημοκρατία στο Δήμο Πάργας.

Το αυτοδιοικητικό τοπίο έχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και κόμματα και δημοτικές παρατάξεις ξεκινούν τον “αγώνα” για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.