Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023 13:47

Σχεδιάζουν πλωτές προβλήτες που θα τοποθετηθούν σε λιμάνι και Βαθύ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας την Παρασκευή, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καραμανίδης πραγματοποίησε Ερώτηση στον Πρόεδρο του Δ.Σ. και Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο, σχετικά με τον σχεδιασμό για την πόντιση πλωτών προβλητών στο Βαθύ και τον λιμένα Πρέβεζας και σχετικά με την εκβάθυνση στο σημείο απέναντι από την είσοδο του πρώην στρατοπέδου “Σολωμού” (δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ παλαιότερα ρεπορτάζ του atpreveza.gr για το θέμα).

IMG 3774Ειδικότερα ο κ. Καραμανίδης ανέφερε:

“Ως μέλος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου τα προηγούμενα έτη ως μέλος της δημοτικής αυτής αρχής έτρεξα κάποια θέματα για το καλό του τόπου. Ένα από αυτά ήταν η εκβάθυνση και ένα άλλο ήταν ένα σχεδιάγραμμα που είχαμε φτιάξει για ορισμένες πλωτές εξέδρες και μία πλωτή εξέδρα που θα τοποθετηθεί στο Βαθύ, που καταθέσαμε ολοκληρωμένο φάκελο. Με περιγραφή μελέτης, τεχνικά χαρακτηριστικά κ.ο.κ. Κοινώς ήταν μία τελειωμένη στην ουσία δουλειά. Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την εκβάθυνση: Δεν έχουν τοποθετηθεί τα δύο τα pillars για ρεύμα και νερό. Πότε θα γίνει αυτό;

Και στο θέμα με τις πλωτές εξέδρες, έχω ήδη στείλει για τη μία στο Υπουργείο ολοκληρωμένο το φάκελο. Θεωρώ ότι από όταν παραιτήθηκα το θέμα έχει μείνει στάσιμο. Γιατί ήδη χάθηκε ένα καλοκαίρι. Θα παρακαλούσα να το τρέξετε για να μη χαθεί και δεύτερη χρονιά. Θα παρακαλούσα επίσης να έρθετε σε συνεννόηση με τις εταιρείες. Το λέω δημόσια ότι αν δεν μπορείτε, είμαι διατεθειμένος να σας βοηθήσω για το καλό του τόπου. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που είναι διατεθειμένες να βάλουν προβλήτες και στο νότιο τομέα του λιμένα και στο βόρειο τομέα στη θέση Βαθύ. Είναι κρίμα γιατί αυτά είναι έσοδα που χάνονται. Όπως είπε και ο κ. Τέφας η Μαρίνα έχει δώσει μία διαφορετική ώθηση στον θαλάσσιο τουρισμό. Θα πρέπει κι εμείς από την μεριά μας σαν Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να βάλουμε γερές βάσεις, ώστε να επεκταθεί κι αυτό και να είναι προς όφελος δικό μας. Θέλω να με ενημερώσετε για τις διαδικασίες και είμαι διατεθειμένος κ. Κουμπή να έρθουμε σε συνεννόηση με τις εταιρείες που θέλουν να τοποθετήσουν πλωτές εξέδρες. Η προβλήτα που είναι δωρεά στο Βαθύ αγγίζει περίπου τα 120.000-150.000 ευρώ μαζί με τα αγκυροβόλια και μας κάνει και συμβόλαιο ο άνθρωπος για 12 έτη ότι θα πληρώνει τις θέσεις ελλιμενισμού συν του ότι μας απελευθερώνει 18 θέσεις στην παραλία. Αν κάνετε τον συμψηφισμό θα δείτε ότι είναι ένα έσοδο πολύ μεγάλο για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο”.

Η απάντηση του Δημάρχου μαρτυρά έναν ευρύτερο σχεδιασμό που είναι σε εξέλιξη. Ο κ. Γεωργάκος είπε:

Έχουμε έρθει σε επαφή με όλες τις εταιρείες και υπάρχει διάθεση από όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ να προχωρήσουμε σε αυτές τις πλωτές προβλήτες. Οι πλωτές δεν είναι κάτι απλό. Θέλουν μία ακτομηχανική μελέτη ειδικά γι' αυτές τις περιπτώσεις στο χερσαίο κομμάτι λιμένος από το Alila μέχρι τη Γοργόνα. Θα χρειαστεί μία μελέτη για να προσδιορίσει τον τύπο της πλωτής και της κατασκευής της. Εδώ είναι η απόφαση που θα πάρουμε μετά ως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, γιατί είναι άλλο να κατασκευάσουμε μόνοι μας ως ΔΛΤ και να το κάνουμε όπως θέλουμε και άλλο να έρθει ένας επενδυτής και να δεσμεύσουμε την πλωτή για 10-12-8 χρόνια. Ακόμα και το τι θα πρέπει να πάρουμε ως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο γιατί ουσιαστικά είναι ένα μικρό ΣΔΙΤ.

Φέρνεις τον επενδυτή, τον δεσμεύεις για το χρόνο και τα χρήματα.

Φέτος θα ξεκινήσουμε όπως είμαστε, ξεκινώντας όμως από την επόμενη εβδομάδα να δούμε το κομμάτι αυτό της μελέτης για να μπορέσουμε να ζητάμε από τις εταιρείες ότι θέλουμε αυτό, ζητάμε αυτό πάμε γι' αυτό, σχεδιάζουμε αυτό. Έχουμε μιλήσει με όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ. Εκτός δεν μας έχει προσεγγίσει κάποιος.

Ακόμη να έχουμε και μία άτυπη συμφωνία όταν αποχωρούν τα σκάφη τους. Φέτος η χρονιά πήγε πολύ καλά. Είχαμε 6.000 διελεύσεις και αύξηση στα έσοδα. Φτάσαμε κοντά στα 150.000 ευρώ έσοδα από ελλιμενισμό.

Η μελέτη που είπε ο κ. Καραμανίδης είναι στην περιοχή Βαθύ. Δεν σκεφτόμασταν τόσο πολύ αυτό το σημείο, όσο αυτό μπροστά στο λιμάνι. Όλο το χερσαίο κομμάτι όταν αναπτυχθεί θα είναι ότι καλύτερο. Τα pillars θα μπουν με τον νέο προϋπολογισμό και αλλάζουμε και τον φωτισμό στα led. Θα υπογειοποιήσουμε και δύο σημεία στην παραλία. Γενικά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις και ολοκληρώνεται και η διαδικασία του ανατολικού προβλήτα”.