Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 07:35

Αυστηρό πλαίσιο για τα τραπεζοκαθίσματα και για οφειλές φέρνει το 2023

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας την Παρασκευή συζητήθηκε το θέμα: “Συζήτηση και λήψη απόφασης περί, περαιτέρω ενέργειες για οφειλές προηγούμενων ετών, από παραχώρηση χώρου και τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων”.

Πρόκειται για οφειλές καταστημάτων -κάποια από αυτά έχουν κλείσει μάλιστα ως επιχειρήσεις- που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΔΛΤ Πρέβεζας και οι οφειλές για το 2019-2020-2021 ξεπερνούν τις 55.000 ευρώ συνολικά, ενώ υπάρχουν και οφειλές για το 2022. Το Ταμείο θα απευθυνθεί στη νομική του υπηρεσία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες είσπραξης, όπως είπε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για το 2023 το νομοθετικό πλαίσιο αυστηροποιείται.

Η χρέωση που αποφασίστηκε παραμένει η ίδια και έχει ως εξής:

 trapezokathismata

IMG 3763

Ξεκινώντας τη συζήτηση ο Αντιπρόεδρος του ΔΛΤ Πρέβεζας Γρηγόρης Κουμπής ανέφερε: “Να παραμείνει το κλιμακωτό σύστημα. Το κάναμε αυτό για να υπάρχει μία ενιαία κατάσταση με τους καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου και αυτούς της παραλίας. Να παραμείνουν τα ίδια. Αυτή είναι η πρότασή μας”.

IMG 3765

Ο επικεφαλής της παράταξης “Στροφή στο Μέλλον” και εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ., Ευκλείδης Φονταράς είπε: “Να μην υπάρχει το κλιμακωτό στα τραπεζοκαθίσματα. Όταν επεκτείνεται μία επιχείρηση υποτίθεται ότι κερδίζει χρήματα. Να γίνει ένα ενιαίο τέλος. Να μείνει 27 γενικώς”.

IMG 3742

Ο κ. Γεωργάκος με τη σειρά του τόνισε: “Θεωρώ ότι ήταν σωστή η διαμόρφωση που κάναμε. Γι' αυτή τη χρονιά θα ακολουθήσουμε την ίδια πρακτική. Έχει αλλάξει και ο νόμος και είναι αυστηρός.

Πολλά μαγαζιά δεν έχουν πληρώσει και δεν έχουν πάρει άδεια. Δεν γίνεται άλλοι να πληρώνουν και να είναι τυπικοί και άλλοι να μην πληρώνουν καθόλου. Πάνω από δέκα καταστήματα στην παραλία δεν έχουν πληρώσει. Έχουν αθετήσει τον διακανονισμό. Δυστυχώς ορισμένα καταστήματα δεν έχουν πληρώσει ποτέ”.

IMG 3767

Η Λιμενάρχης Πρέβεζας Ματίνα Μαργέλη επισήμανε: “Για φέτος να είμαστε πιο τυπικοί ως προς τις άδειες. Οι περισσότεροι αργούν να αποπληρώσουν με αποτέλεσμα κάνουμε τους ελέγχους και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να βάλουμε πρόστιμα και δεχόμαστε τα αρνητικά σχόλια. Να κάνουν ρυθμίσεις. Όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν πληρώσει μέχρι την τελευταία ημέρα του προηγούμενου έτους για να πάρουν τις άδειές τους βάσει νομοθεσίας”.

Για το 2023 και με εισήγηση της ΚΕΔΕ στο Υπουργείο Εσωτερικών, προτάθηκε η αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών για όσους καταπατούν δημόσιο χώρο και θα έλθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει μέχρι και σφράγιση καταστημάτων για μερικές ημέρες, ενώ έχει γίνει ξεκάθαρο μέχρι στιγμής πως δεν θα υπάρξει φέτος το μέτρο της επιπλέον ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, που είχε ακολουθηθεί την περίοδο της πανδημίας.