Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 11:44

Κυτταρίτιδα, μύθοι και αλήθειες (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Η κυτταρίτιδα, είναι κάτι τελείως φυσικό και συνηθισμένο. Το πρόβλημα με την κυτταρίτιδα ξεκινάει όταν αρχίζει και είναι εμφανής και το δέρμα μας έχει την όψη "φλοιού πορτοκαλιού".

Τι είναι όμως κυτταρίτιδα και πώς μπορούμε να μειώσουμε την εικόνα/εμφάνιση της κυτταρίτιδας;

Κυτταρίτιδα στην ιατρική ορολογία είναι μια βαριά νοσολογική οντότητα που σημαίνει μια διάχυτη φλεγμονή στο υποδόριο λίπος. Κάποιος με κυτταρίτιδα έχει πολύ πόνο και απαιτείται η χορήγηση υψηλών δόσεων αντιβιοτικών.

Στην καθομιλουμένη όμως εννοούμε κάτι διαφορετικό. Κυτταρίτιδα είναι ένας όρος που περιγράφει τα εξογκώματα και τις ραβδώσεις που εμφανίζονται στο δέρμα.

Στην καθομιλουμένη, λοιπόν, με τον όρο κυτταρίτιδα εννοούμε τη διόγκωση των λιποκυττάρων στον υποδόριο ιστό η οποία συνήθως συνοδεύεται με λεμφοίδημα, δηλαδή κατακράτηση υγρών του σώματος. Η κατακράτηση υγρών είναι αποτέλεσμα των διογκωμένων λιποκυττάρων. Τα λεμφαγγεία, τα οποία πορεύονται μέσα στο υποδόριο λίπος, πιέζονται από τα διογκωμένα λιποκύτταρα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η επαναφορά της λέμφου, να έχουμε κατακράτηση υγρών και στη συνέχεια εμφάνιση της κυτταρίτιδας.Παρατηρείται συνήθως στην περιοχή των γλουτών και των μηρών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές του σώματός μας. Η κυτταρίτιδα είναι συνήθως πιο εμφανής στις γυναίκες λόγω της διαφορετικής κατανομής του σωματικού λίπους στο γυναικείο σώμα, συνδετικό ιστό και μύες. Επιπλέον, όσο μεγαλώνουμε ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και έτσι η κυτταρίτιδα γίνεται πιο ορατή.

Τι διατροφή μπορούμε να ακολουθήσουμε για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας;

Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι κυρίως το υπερβάλλον σωματικό λίπος, η απώλεια ελαστικότητας του δέρματος η κληρονομικότητα και οι ορμονικές διαταραχές. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες δυσχεραίνουν τη σωστή κυκλοφορία της λέμφου. Η διατροφή δεν μπορεί να αλλάξει τη δομή του συνδετικού ιστού. Αυτό που μπορούμε όμως να πετύχουμε μέσω της διατροφής και έτσι να μειώσουμε την εικόνα της κυτταρίτιδας είναι:

  • να μειώσουμε το σωματικό λίπος και με αυτόν τον τρόπο να πετύχουμε καλύτερη κυκλοφορία
  • να βοηθήσουμε τις συνθήκες κυκλοφορίας της λέμφου
  • να ενισχύσουμε την καλή υγεία του δέρματος

Τιπς :

▫️Πίνετε πολύ νερό.

▫️Τρώτε φρούτα και λαχανικά

▫️Περιορίστε την κατανάλωση του αλατιού.

▫️Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο.

▫️Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

▫️Διατηρείστε ένα υγιές βάρος.

▫️Προσθέστε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα σας.

▫️Προσθέστε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε.

▫️Ασκηθείτε καθημερινά

Εμπειρικά έχει διαπιστωθεί ότι κάποιες τροφές μπορούν να βελτιώσουν την όψη της κυτταρίτιδας. Τέτοιες είναι: μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, ρόδι,ανανάς, σέλινο, αγγούρι, σπαράγγια, μαϊντανός κ.α.


IMG 4732