Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022 10:32

Διαβήτης & Άθληση (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος η οποία χαρακτηρίζεται απο διαταραχή του μεταβολισμού κυρίως των υδατανθράκων.

Οφείλεται σε διαταραχή είτε της έκκρισης είτε της δράσης της ινσουλίνης, είτε σε συνδυασμό και των δύο παραγόντων. Έχει ως συνέπεια την πρόκληση σχετικής ή απόλυτης έλλειψης ινσουλίνης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες:

  • τύπου 1 ή αλλιώς ινσουλινοεξαρτώμενο ή νεανικό διαβήτη
  • τύπου 2 ή αλλιως μη-ινσουλινοεξαρτώμενος

Η σωματική άσκηση σε συνδυασμό με διατροφή και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή θεωρείται πολύ βασικό κομμάτι στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη αλλά και στην καλύτερη ποιότητα ζωής του.

Οφέλη της άσκησης στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

Σε γενικό πλαίσιο συστήνεται η άσκηση σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Θα πρέπει βέβαια να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι μέσο για την ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Έχει όμως πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Πριν ξεκινήσει ενας διαβητικός τύπου 1 την άσκηση είναι σημαντικό να συμβουλευτεί το θεράποντα ιατρό του και τον διαιτολόγο του καθώς βέβαια να ενημερώσει τον γυμναστή του ..Υπάρχει ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας και θα πρέπει πριν την έναρξη της άσκησης να γίνεται μια μέτρηση της γλυκόζης του αίματος.

Όταν η γλυκόζη είναι πάνω απο 250mg/dl καλό θα είναι να αναστέλεται η άσκηση. Αντίστοιχα, όταν υπάρχει υπογλυκαιμία καλό θα είναι ο ασκούμενος να έχει πάντα μαζί του ένα σνακ όπως καραμέλες, ζάχαρη κτλ για την αντιμετώπισή τη όπως επίσης και να αναστέλεται προσωρινά η άσκηση.

Τα οφέλη της άσκησης σε διαβητικούς τύπου 1 είναι πολλά όπως:

  • καλύτερη κυκλοφορία του αίματος
  • διατήρηση της μυικής και οστικής μάζας
  • καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος
  • ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος


Οφέλη της άσκησης στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Στο διαβήτη τυπου 2 η άσκηση συνδυαστικά με τη διατροφή έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και αυτο φαίνεται απο πλήθως μελετών:

  • βελτιώνεται η ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη
  • συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους
  • έχει ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα

Επιπλέον, η άσκηση συμβάλλει στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα ενω ταυτόχρονα σε βαθος χρόνου βοηθάει στη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) .

Προσπαθούμε να προσθέσουμε κίνηση στη καθημερινότητα μας βοηθώντας το σώμα μας να ανταπεξέλθει καλύτερα στις ανάγκες του!

IMG 4732