Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 10:32

Συμπορευτείτε με την Λαϊκή Συσπείρωση στο δρόμο και την κάλπη (του Κώστα Κύρλα)

Γράφει ο Κώστας Κύρλας, δημοτικός σύμβουλος με την ΛΑ.ΣΥ Πρέβεζας, καρδιολόγος

Στη παρούσα χρονική στιγμή τόσο στο Δήμο της Πρέβεζας όσο και πανελλαδικά αρχίζουν να γίνονται ορατές διεργασίες μπροστά στις εκλογές της τοπικής διοίκησης 1ου και 2ου βαθμού και να ανεβαίνει η πολιτική δραστηριότητα.

Σε αυτόν τον κοινωνικό διάλογο που όλο και εντείνεται και που αντικατοπτρίζει αντικειμενικές αγωνίες των πολιτών, ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία που η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια σπάνε κόκκαλα, θεωρούμε πως οι απόψεις και κυρίως ο πολιτικός προσανατολισμός που βάζει η ΛΑ.ΣΥ αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αγωνίες των πολιτών και πως οι προτάσεις της δείχνουν να έχουν μια ευρύτερη αποδοχή.

Είναι σαφές, ας μη γελιόμαστε, πως τόσο οι Δήμοι όσο και οι Περιφέρειες με αυτό το πολυδαίδαλο και πολυσύνθετο νομοθετικό πλέγμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από τους νόμους του "Καποδίστρια", "Καλλικράτη" και "Κλεισθένη" έχουν πάψει προ πολλού να αποτελούν αυτοδιοικητικούς θεσμούς και έχουν μετατραπεί στο μακρύ χέρι του κράτους το οποίο υλοποιεί Ευρωπαϊκές και Κυβερνητικές πολιτικές και ταυτόχρονα απορροφά τους κραδασμούς της κοινωνικής δυσαρέσκειας . Υπό αυτή την έννοια ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική διοίκηση που ψηφίστηκε πριν από τις προηγούμενες εκλογές της τοπικής διοίκησης αν και ήταν σαφώς πιο αναλογικός από εκείνον που είχε αντικαταστήσει και από τον σημερινό εκλογικό νόμο Βορίδη, δεν στόχευε πραγματικά στον απεγκλωβισμό της τοπικής διοίκησης από το κράτος καθιστώντας την πραγματική "αυτοδιοίκηση" αλλά στόχευε κυρίως σε πολιτικά οφέλη από τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και ταυτόχρονα επεδίωκε την ευρύτερη πολιτική συνενοχή μιας και έβαζε διλήμματα του τύπου, ψηφίστε πχ τον τάδε αντιλαϊκό προϋπολογισμό γιατί διαφορετικά θα μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι κ.ο.κ.

Στο ερώτημα πως μετατρέπεται ένας Δήμος σε βραχίονα υλοποίησης της Κυβερνητικής πολιτικής η απάντηση είναι σχετικά εύκολη. Τα έσοδα του κάθε Δήμου όπως αυτά προκύπτουν από την κρατική χρηματοδότηση και τα ανταποδοτικά τέλη, στο μεγάλο τους μέρος απορροφούνται για τις πάγιες ανάγκες του Δήμου σε μισθοδοσία και λοιπά πάγια λειτουργικά έξοδα. Αυτό έχει ως συνέπεια η κάθε Δημοτική αρχή για να μπορέσει να υλοποιήσει κάποια έργα στο Δήμο που έχει την ευθύνη προσανατολίζεται αφ' ενός στην διατήρηση ή και αύξηση των τελών και ταυτόχρονα καταφεύγει σε διάφορα προγράμματα κυρίως Ευρωπαϊκά τα οποία προφανώς δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τις ανάγκες των Δημοτών αλλά την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων σε μία σειρά από κλάδους.

Συγκεκριμένα στην παρούσα φάση προτεραιότητα της ΕΕ και των αστικών Κυβερνήσεων της χώρας είναι οι επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση και τις μεταφορές. Μεγάλο μέρος των 73 δις του ταμείου ανάκαμψης στοχεύουν σε τέτοιες επενδύσεις και τμήμα αυτού θα το διαχειριστούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

Τέτοιου είδους πολιτικές που δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, οδηγούν σε αστείες εικόνες όπως πχ να βλέπεις το πρώτο ηλεκτρικό φορτηγάκι του Δήμου στην Πρέβεζα να κυκλοφορεί σε δρόμους γεμάτους από λακκούβες ή σε θλιβερές εικόνες τύπου να ακούς για μεγαλεπήβολα σχέδια ψηφιοποίησης τη στιγμή που τα σχολεία της πόλης είναι σε μαύρα χάλια από κτιριακής πλευράς με τα παιδιά να κρυώνουν το χειμώνα, και τα έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας να είναι πρακτικά ανύπαρκτα με αποτέλεσμα να καιγόμαστε το καλοκαίρι και να πνιγόμαστε το χειμώνα.

Μέσα σε αυτό το ήδη σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο που αντικειμενικά επιβλήθηκε διαχρονικά, η παρούσα Δημοτική αρχή έκανε την πολιτική επιλογή να ακολουθήσει την κοστοβόρα οδό των εργολαβικών αναθέσεων αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες του Δήμου από επιστημονικό και λοιπό προσωπικό χωρίς να έχει κάποια σοβαρή μέριμνα και για ανανέωση σε εξοπλισμό. Αυτή την πολιτική πρακτική την είδαμε σε μια σειρά από επιλογές που με σθένος υποστήριξε ή και ψήφισε η παρούσα δημοτική αρχή όπως με την πολιτική επιλογή που έκανε για την διαχείριση των απορριμμάτων δίνοντας την ευλογία της για ελάχιστη εγγυημένη κερδοφορία στην ΤΕΡΝΑ ενεργειακή, με την κατάπτυστη σύμβαση για τον οδοφωτισμό που θα δεσμεύσει το ένα τρίτο των δημοτικών τελών(μπορεί και παραπάνω) του Δήμου για 12 έτη προς όφελος εργολάβου, με την πολιτική που ακολουθεί στο πράσινο, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που κόστισαν υπερβολικά φέτος, στην ΔΕΥΑΠ που δεν προσλαμβάνει ούτε έναν εργαζόμενο και αν αυτού προτιμά τους εργολάβους κ.α

Αυτές οι πολιτικές επιλογές αντικειμενικά αυξάνουν σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου ταυτόχρονα με την κερδοφορία εργολάβων μεγάλων και μικρότερων και παράλληλα βάζουν με την πλάτη στον τοίχο τους Δημότες οι οποίοι για τις ίδιες ή και λιγότερες υπηρεσίες αναγκάζονται να πληρώνουν όλο και περισσότερο.

Κάτω από αυτό το πρίσμα όλες εκείνες οι πολιτικές επιλογές που ακολουθήθηκαν από την παρούσα Δημοτική αρχή και οι οποίες αντανακλούσαν σε τεράστιο βαθμό τις Κυβερνητικές προθέσεις, διότι είχαν ταυτόσημο ιδεολογικό παρανομαστή με τις αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον και την ΕΕ, ήταν πολιτικές που αφ' ενός δεν λαμβάνανε υπ όψη τους ζωτικές ανάγκες των πολιτών και αφ ετέρου τους ζημίωσαν οικονομικά με πολλούς τρόπους γι' αυτό και τις χαρακτηρίζουμε ως αντιλαϊκές.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα των τριών ετών η ΛΑ.ΣΥ τόσο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου όσο και στο κίνημα με θεματικές συγκεντρώσεις, άσκησε δριμύτατη κριτική αποδομώντας την συγκεκριμένη πολιτική συνολικά και σε κάθε επιμέρους έκφρασή της.

Προκαλέσαμε ειδικές συνεδριάσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων, για τα κάστρα-πρώην στρατόπεδα και το παραλιακό μέτωπο, για το νοσοκομείο, για το λιμάνι καθώς και θεματικές συγκεντρώσεις συνδικάτων και πολιτών για τον οδοφωτισμό, το παραλιακό μέτωπο, για ζητήματα υγείας στο Δήμο, για τις πράσινες επενδύσεις για αγροτικά ζητήματα και την αντιαγροτική πολιτική που έχει ρημάξει τα Δ.Δ Λούρου και Ζαλόγγου κ.α

Με αυτή τη δράση πετύχαμε άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγαλύτερες νίκες αλλά κυρίως αυτό που επιδιώξαμε είναι να φωτίσουμε ποιες πολιτικές δυνάμεις είναι μαζί με το λαό και ποιές είναι απέναντι σε κρίσιμες καμπές, όπως για παράδειγμα όταν το ταξικό κίνημα στην Πρέβεζα υπερασπιζόταν την λαϊκή κατοικία το έσερναν στα δικαστήρια ή όταν οι αγρότες απελπισμένοι από την πρωτοφανή ακρίβεια προβαίνανε σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, δέχτηκαν τον κυβερνητικό χλευασμό γιατί εμποδίζανε τάχα μου τους πολίτες να φτάσουν στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς.

Με λίγα λόγια όλα αυτά τα χρόνια τον λαό τον υπερασπίστηκε και συνεχίζει να τον υπερασπίζεται, το μαχόμενο ταξικό κίνημα, οι πρωτοπόροι εργάτες και οι κομμουνιστές και πλήθος ανθρώπων που φιλοδοξούμε να συμπορευτούνε μαζί μας και που τους ανοίγουμε την αγκαλιά μας να συμπορευτούμε μαζί τον δρόμο της οργανωμένης πάλης.

Τις δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στην τοπική διοίκηση όπως και του ΚΚΕ στην κεντρική πολιτική σκηνή, τις κατηγορούνε συχνά πως τάχα δεν θέλουν να έχουν κυβερνητική ευθύνη και πως περιορίζονται σε μία στείρα αντιπολίτευση παραπέμποντας τα πάντα στον σοσιαλισμό. Τη Μεγαλύτερη απόδειξη πως αυτή η κριτική είναι παντελώς ανυπόστατη αποτελεί ο Δήμος Πάτρας που την ευθύνη της δημοτικής αρχής έχει η Λαϊκή Συσπείρωση. Ο Δήμος της Πατρέων δεν αποτελεί φυσικά κάποια σοσιαλιστή όαση, παρόλα αυτά η Δημοτική αρχή εκεί κάνει συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές οι οποίες φέρνουν συγκεκριμένα φιλολαϊκά αποτελέσματα. Τον ίδιο δρόμο φιλοδοξούμε να ακολουθήσουμε και στο Δήμο Πρέβεζας.

Κατ' αρχάς η εκεί Δημοτική αρχή δεν προσέφερε ούτε μία φορά πολιτική συγκάλυψη στις αντιλαϊκές πολιτικές που ακολουθήθηκαν από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά αντιθέτως χρησιμοποίησε ότι μέσο τεχνολογικό και κινηματικό διέθετε για να τους ξεμπροστιάσει και να απαιτήσει μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση για τους Δήμους, φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες για το λαό. Αντιθέτως η εδώ Δημοτική αρχή προσέφερε πλήρη στήριξη στο κυβερνητικό πογκρόμ που βιώσαμε τα τελευταία 3 χρόνια. Την στήριξη αυτή την είδαμε όταν με τον νόμο Κεραμέως μπήκε η υπογραφή για λουκέτο στην χρηματοοικονομική σχολή της Πρέβεζας, η φιλοκυβερνητική Δημοτική αρχή συνεπικουρούμενη από την Περιφερειακή αρχή έκανε πως δεν καταλάβαινε. Ένα άλλο παράδειγμα Κυβερνητικής στήριξης στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και στην καταστολή των κινητοποιήσεων αποτέλεσε η στάση που κράτησε η Δημοτική αρχή απέναντι στο κίνημα όπως στην συγκέντρωση της ΛΑ.ΣΥ που έγινε για τον οδοφωτισμό στην οποία δεχτήκαμε όχληση από το λιμενικό σώμα.

Μια άλλη πολιτική επιλογή που συνειδητά έκανε η ΛΑ.ΣΥ Πάτρας και η οποία αποτελεί και δικό μας πρόταγμα είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου στον αντίποδα των εργολαβικών αναθέσεων. Η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή είχε ως αποτέλεσμα και οι υπηρεσίες του Δήμου να αναβαθμιστούν και ταυτόχρονα να έρθουν χρήματα στα ταμεία με τα οποία ο Δήμος Πατρέων έκανε πραγματική κοινωνική πολιτική βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών πολύπλευρα ενώ παράλληλα πέτυχε σημαντική μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% και σε ορισμένα 100% από το 2014 μέχρι σήμερα. Στον τομέα αυτό υπάρχουν τεράστια περιθώρια να δράσουμε και εδώ στην Πρέβεζα και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Διαπιστώνουμε δια γυμνού οφθαλμού πως όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σημαντικά υποστελεχωμένες και αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή γιατί ενώ η Δημοτική αρχή από τη μία ισχυρίζεται πως δεν έχει χρήματα για προσλήψεις, πχ για ναυαγοσωστική κάλυψη και για τη ΔΕΥΑΠ, βρίσκει και δίνει 420.000 ευρώ/έτος σε εργολάβο για την πρώτη και επίσης ένα μεγάλο ποσό για τη λειτουργία του βιολογικού στη δεύτερη για να λειτουργήσει με εργολάβο.

Σε μία ακόμη κριτική που ασκείται στην ΛΑ.ΣΥ για το εάν θα χρησιμοποίει ευρωπαϊκά προγράμματα απαντάμε με σαφήνεια ναι. Προγράμματα, και ευρωπαϊκά, που υπηρετούν τον ευρύτερο σχεδιασμό μας για τον Δήμο φυσικά και θα επιδιώξουμε να εντάξουμε.

Και εδώ στην Πρέβεζα έχουμε εμπειρία στο πως διοικείται ένας Δήμος με την λογική που βάζουμε από την περίοδο που την ευθύνη της δημοτικής αρχής την είχαν δυνάμεις που πρωτοστατούσαν οι κομμουνιστές, περίοδο που θεωρήθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη και σαφώς σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Στη βάση αυτής πολιτικής λογικής που προτάσσουμε και η οποία βρίσκει σύμφωνη την συντριπτική πλειοψηφία των Πρεβεζάνων πολιτών καθώς και με το θάρρος που μας δίνουν οι δεσμοί που αποκτήσαμε στους κοινούς μας αγώνες σας καλούμε σε κοινή συμπόρευση στους κοινωνικούς αγώνες που έρχονται, στις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, στα ψηφοδέλτιά που θα καταρτίσουμε ώστε η σημερινή δυσπιστία και αμφισβήτηση της εξοντωτικής πολιτικής που βιώνουμε να μετατραπεί σε αποφασιστικό μοχλό αλλαγής προς μία φιλολαϊκή κατεύθυνση που θα αποφέρει νομοτελειακά νίκες οι οποίες θα αποτυπώνονται στην καθημερινότητα των Πρεβεζάνων πολιτών. Όπως τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός έτσι και ίδιος ο λαός θα σώσει τον εαυτό του.

23/11/2022