Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014 17:31

Ο καλύτερος εχθρός του ανθρώπου (Της Κλαίρης Αθανασίου)

Γράφει η Κλαίρη Αθανασίου

 

Η ίδια η ζωή αντιμάχεται διαρκώς τον χειρότερο αντίπαλο. Τον απόλυτο αντίπαλο. Αυτόν που σημαίνει τη λήξη, το πέρας. Καταλύτης αυτού του αέναου και πολύμορφου αγώνα είναι το ένστικτο. Αυτό χαλιναγωγεί τη βούληση και σφυρηλατεί την επιθυμία μας για επιβίωση. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη του ζωικού βασιλείου, οι άνθρωποι προικίστηκαν με την ικανότητα της παρέμβασης. Τόσο στη Φύση όσο και στην εξέλιξη. Αποτέλεσμα ήταν οι κοινωνίες να οργανωθούν πολύπλοκα, η τεχνολογία να γιγαντωθεί ασύμμετρα , ο παραγόμενος πλούτος να διανέμεται άδικα και ο χειρότερος αντίπαλος να αντιμάχεται διαρκώς την ίδια τη ζωή. (Έστω κι αν ο πληθυσμός της Γης πλέον, αυξάνει κατά ένα δις ανά 15 χρόνια).

Πάντα υπήρχαν και δυστυχώς πάντα θα υπάρχουν δυνάστες και θύματα. Είναι η απόρροια της ματαιοδοξίας και της μισανθρωπιάς. Το επισφράγισμα της φαιδρής και χαλκευμένης ανισότητας των ανθρώπων. Και η πρόφαση της ενστικτώδους ανάγκης για την κατάκτηση του άριστου, ή τα σοφίσματα περί επικράτησης των ομορφότερων ανθρώπων πρέπει και μπορούν να συντριβούν πάνω στα αναχώματα της ανθρώπινης αξίας. Αυτής που πρεσβεύει τη νόηση και τη φιλευσπλαχνία. Αυτής που κάθε μητέρα οφείλει να εμφυσήσει. Αυτής που κάθε σχολείο επιβάλλεται να κληροδοτήσει. Μόνο τότε ίσως συναποφασίσουμε πως όλοι και όχι οι λίγοι, αξίζουμε τα πάντα. Τότε ίσως απαιτήσουμε το καλύτερο νοσοκομείο, το καλύτερο σχολείο, την καλύτερη κοινωνία και αδιαφιλονίκητα με δημόσιο χαρακτήρα.

Μέχρι να έρθει όμως εκείνη η στιγμή, πάθη όπως το συμφέρον, η πλεονεξία και η ιδιοτέλεια χρήζουν από κοινού αντιμετώπισης, ως ο καλύτερος εχθρός του ανθρώπου.

 

Σχετικά Άρθρα