Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 10:43

Το φωτοβολταϊκό στο Λούρο, η Greenesco και ο Στάσσης στο δρόμο του Δήμου Πρέβεζας...

Στις 13 Ιανουαρίου 2022 η οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας ενέκρινε την τετράμηνη μετάθεση του συμβατικού χρόνου παράδοσης της ¨Προμήθειας, εγκατάστασης και θέση σε λειτουργία ενός Φ/Β σταθμού ισχύος 250 kWp" στο Λούρο, έως και την 17/5/2023.

Το αίτημα έκανε η εταιρεία Greenesco Ενεργειακή Α.Ε., η οποία έπειτα από έναν διαγωνισμό με αρκετές προδικαστικές προσφυγές αναδείχθηκε το 2021 οριστικός ανάδοχος και στις 17 Μαΐου 2022 υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο.

Η χρηματοδότηση είναι 467.517,20€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24% και προέρχεται από το έργο SOLIS/ Πρόγραμμα Interreg IPA ΙΙ CBC «Ελλάδα-Αλβανία 2014- 2020» (σ.σ. η ένταξη έγινε από την προηγούμενη δημοτική αρχή).

Η συγκεκριμένη εταιρεία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αν και ιδρύθηκε το 2017 ως Attica Greenesco IKE, η εταιρεία έχει καταφέρει έως και σήμερα να συνεργαστεί με μεγάλο μέρος των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β΄ βαθμού, σε σημείο που ΜΜΕ που ασχολούνται με το ενεργειακό ρεπορτάζ να κάνουν λόγο για εταιρεία που “θα τη βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας”.

Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας είναι ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας “ΔΕΗ ανανεώσιμες”.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε το 2019 ο κ. Στάσσης, όταν ανέλαβε καθήκοντα με τη νέα Κυβέρνηση, ήταν να ακυρώσει την απόφαση συγχώνευσης της “ΔΕΗ ανανεώσιμες” με την μητρική εταιρεία, όπως είχε εισηγηθεί η προηγούμενη Κυβέρνηση. Και τη στρατηγική του εξηγούν και οι μετέπειτα κινήσεις του.

Η ΔΕΗ στην εταιρεία Greenesco έχει το 49% των μετοχών, ενώ το 51% το έχει η ATTICA FINANCE. Στην πραγματικότητα όμως το 49% το κατέχει η εταιρεία “ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ”, με Πρόεδρο τον κ. Στάσση, καθώς αυτή συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της GREENESCO ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Τον Ιανουάριο του 2021 ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου ποσού 405.000 ευρώ η οποία είχε αποφασιστεί με την από 30.12.2020 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Επίσης τον Ιανουάριο 2021 η ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε. συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της GREENESCO ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. καταβάλλοντας το ποσό 401.800 ευρώ. Μετά την ανωτέρω αύξηση η συμμετοχή της Εταιρείας στην GREENESCO ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε ανέρχεται σε 655.450 ευρώ.

H ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, ως η μόνη μέτοχος, ανέλαβε να καλύψει και να καταβάλλει την αποφασισθείσα αύξηση. Έτσι σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας (σ.σ. της ΑΜΑΛΘΕΙΑ) ανέρχεται στο ποσό των οκτακοσίων εβδομήντα πέντε χιλιάδων (850.000) €.

Ο κ. Στάσσης δηλαδή όχι μόνο δεν προχώρησε τη συγχώνευση, αλλά ενίσχυσε το ρόλο της ΑΜΑΛΘΕΙΑ, η οποία στις αρχές του 2010 είχε μεγάλα προβλήματα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στον χώρο των συστημάτων led, ο διεθνώς καταξιωμένος κινεζικός όμιλος SUMEC αποτελεί τον κύριο συνεργάτη της GREENESCO. Ο όμιλος SUMEC είναι μια από τις 500 κορυφαίες επιχειρήσεις στον κόσμο και αποτελεί βασικό μέλος της CHINA NATIONAL MACHINERY INDUSTRY CORPORATION (SINOMACH).

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας είχε καταγγείλλει στη Βουλή τον κ. Στάσση, κάνοντας λόγο για Golden Boys στην ΔΕΗ και μάλιστα είχε τονίσει κατ' επανάληψη ότι θα φέρει ξανά το δημόσιο ρόλο στην εταιρεία.

Η περίπτωση της σύμβασης του Δήμου Πρέβεζας με την Greenesco, η περίπτωση του Enterprise Greece με το ξενοδοχείο στο Κανάλι, του “cluster επιχειρήσεων” που συνεργάζονται είτε με την Κυβέρνηση είτε με το Δήμο Πρέβεζας και εμφανίζονται ως “χορηγοί” στο Digital Beach Summit, η περίπτωση της ΔΕΠΑΝ, οι εταιρείες-κολοσσοί με τις ανεμογεννήτριες κ.α. μαρτυρούν μία παρουσία επιχειρηματικών συμφερόντων που ομολογουμένως δεν την είχαμε συνηθίσει στην περιοχή μας.

Εξαρτάται βέβαια από ποια πλευρά του νομίσματος κοιτάζει κάποιος τις καταστάσεις και τα γεγονότα, τι επιδιώκουν τα επιχειρηματικά αυτά συμφέροντα και πως γίνεται και η πολιτική διαχείριση αυτής της κατάστασης...

 

Π.Τ.