Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2023 18:44

Αφιέρωμα της "Καθημερινής" στην Ελληνίδα με καταγωγή από την Πρέβεζα που "μάχεται" κατά των ανίατων ασθενειών

*Αναδημοσίευση από την "Καθημερινή" - Γράφει η Σοφία Χαλδαίου

Θα μπορούσε η θεραπεία μιας ανίατης ασθένειας, όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον, να είναι υπόθεση μερικών λεπτών; Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό το να γλιτώνει κανείς τη χρόνια ταλαιπωρία με φάρμακα, επεμβάσεις και τρεξίματα σε γιατρούς, αλλά δεν είναι. Κι αυτό χάρη στην τεχνολογία του εστιασμένου υπερήχου. Η δρ. Ελίζα Κονοφάγου -με καταγωγή από την Πρέβεζα- πρωτοστατεί σε αυτή την «αναίμακτη» μάχη.

«H μισή διαδικασία είναι σαν να δίνεις αίμα και η άλλη μισή σαν να κάθεσαι κάτω από θερμάστρα κομμωτηρίου», λέει η Ελληνίδα καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Ο ασθενής κάθεται σε μια καρέκλα, τού χορηγείται ορός, σπανίως μπορεί να χρειάζεται αναισθησία και του «φοράνε» το ειδικό μηχάνημα που θυμίζει… επίσκεψη σε κομμωτήριο.

Μέσα σε μερικά λεπτά, η όλη διαδικασία μπορεί να έχει τελειώσει. Αυτό που παίρνει τον περισσότερο χρόνο είναι η προεργασία: χρειάζονται απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική ή αξονική τομογραφία ή PET scan) για να χαρτογραφηθεί πλήρως η περιοχή του σώματος που θα μπει στο «στόχαστρο» του εστιασμένου υπερήχου.

 

Ενας πανίσχυρος «σπόρος ρυζιού»

Τον κλασικό υπέρηχο τον γνωρίζουμε όλοι από τις απεικονιστικές εξετάσεις που κάνουμε κατά καιρούς, είτε στην καρδιά, είτε στον θυρεοειδή, είτε κατά τη διάρκεια της κύησης. Ποια είναι η διαφορά του εστιασμένου ή θερμικού υπερήχου (thermal ablation); «Σκεφτείτε ένα στιλό λέιζερ: μπορείς να δείξεις ένα σημείο στον πίνακα, αλλά και να κάψεις κάτι με αυτό. Παρομοίως, με τον υπέρηχο μπορείς να κάνεις απεικόνιση και αν εστιάσεις και αυξήσεις την ένταση, μπορείς να καυτηριάσεις ένα σημείο», εξηγεί η Ελίζα Κονοφάγου.

O εστιασμένος υπέρηχος εκπέμπει σε πολύ υψηλή συχνότητα και έτσι δεν μπορεί να τον «πιάσει» ούτε ανθρώπινο αυτί ούτε κάποιου ζώου. Η διάμετρος της δεσμίδας του είναι όση ένας σπόρος ρυζιού. Συνεπώς, η καθηγήτρια του Κολούμπια, καθησυχάζει όσους ανησυχούν για τυχόν «ηχητική λοβοτομή» στην περίπτωση εφαρμογής στον εγκέφαλο, καθώς «καίει» μόνο ένα πολύ μικρό σημείο.

Πέρα από τον καυτηριασμό κυττάρων, η τεχνολογία αυτή σε χαμηλότερες εντάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να «ανοίξει» τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό – ένα «τείχος» που έχει ο εγκέφαλός μας, έτσι ώστε να προστατεύεται από μολύνσεις, και το οποίο δεν μπορούσαν να διαπεράσουν ούτε τα φάρμακα που θα βοηθούσαν σε παθήσεις του εγκεφάλου.

Σε αυτό έρχεται να συνεισφέρει ο εστιασμένος υπέρηχος: «Πρώτα χορηγούνται φυσαλίδες ενδοφλέβια. Ο φραγμός “ανοίγει” λόγω της ταλάντωσης των φυσαλίδων στις υπερηχητικές συχνότητες, δηλαδή τα αγγεία ταλαντώνονται και χαλαρώνουν τον φραγμό που αποτελείται από ίνες πρωτεϊνών», σημειώνει η δρ. Κονοφάγου. Έτσι, ο υπέρηχος διευκολύνει την παροχή και διάχυση οποιουδήποτε φαρμάκου.

Πολλά υποσχόμενη θεραπεία, αλλά δεν είναι πανάκεια

Δεν είναι μόνο ο εγκέφαλος που μπορεί να επωφεληθεί από αυτή τη θεραπεία. Στο εργαστήριο της Ελίζας Κονοφάγου, γίνονται κλινικές δοκιμές για τις εφαρμογές του εστιασμένου υπερήχου σε νευρολογικές παθήσεις (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον), σε καρδιακές αρρυθμίες, αλλά και σε κάποια είδη καρκίνου (στον εγκέφαλο και τον μαστό).

Η κ. Κονοφάγου παραδέχεται, πάντως, ότι για σοβαρότερα είδη καρκίνου ο εστιασμένος υπέρηχος δεν είναι η «σωτηρία», αλλά είναι απαραίτητα και τα φάρμακα. Βέβαια, σημειώνει ότι με τη συνδρομή του υπερήχου μπορεί ο ασθενής να έχει ένα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής ή να αποφευχθούν επικίνδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η αφαίρεση του γλοιώματος (όγκος στον εγκέφαλο, που ειδικά στα παιδιά συνήθως βρίσκεται κοντά στη σπονδυλική στήλη).

Από την άλλη, η εφαρμογή σε παθήσεις του εγκεφάλου, όπως το τρέμουλο, το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, φαίνεται να είναι αποτελεσματική. Ενδεικτικά, σε πέντε ασθενείς με Αλτσχάιμερ που έλαβαν τη θεραπεία στο εργαστήριο της Κολούμπια, οι δύο παρουσίασαν μείωση της αμυλοειδούς πρωτεΐνης.

 

Η λιγότερο «παρεμβατική» μέθοδος της Ελίζας Κονοφάγου

Πριν από έναν περίπου μήνα, ένα άρθρο του CNN για τις δυνατότητες του εστιασμένου υπερήχου προκάλεσε αίσθηση. Στο δημοσίευμα παρουσιαζόταν μια αναίμακτη επέμβαση με εστιασμένο υπέρηχο που εφαρμόζεται στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και της Βιρτζίνια. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια δεσμίδα ηχοκυμάτων που ο ασθενής δεν ακούει ούτε βλέπει και προσφέρει ανακούφιση από νευρολογικές ασθένειες – και όχι μόνο – χωρίς παρενέργειες.

Με τη διαδικασία που εφαρμόζεται στον Καναδά και τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, απαιτείται ο/η ασθενής να φορέσει στο κεφάλι ένα τεράστιο μηχάνημα, σαν λεκάνη με βίδες, να ξυρίσει όλο του το κεφάλι και να παραμείνει μέσα στον μαγνητικό για τουλάχιστον 2-4 ώρες.

Η μέθοδος που εφαρμόζεται στο εργαστήριο της δρ. Κονοφάγου είναι ακόμα λιγότερο «παρεμβατική»: εφαρμόζεται ένα μικρότερο μηχάνημα εκτός μαγνητικού τομογράφου. Έτσι, απαιτείται να ξυριστεί μόνο το σημείο εφαρμογής και όλη η θεραπεία μπορεί να κρατήσει λιγότερο από 20 λεπτά.

Μάλιστα, η Ελίζα Κονοφάγου και η ομάδα της φιλοδοξούν να «ψαλιδίσουν» περαιτέρω τη διάρκεια της όλης διαδικασίας, βγάζοντας από την «εξίσωση» το πιο χρονοβόρο μέρος της: την ενδελεχή χαρτογράφηση μέσω απεικονιστικών ακτινογραφιών. Για την ακρίβεια, η Ελληνίδα επιστήμονας έχει δημιουργήσει μια start-up, η οποία για τη χαρτογράφηση αυτή χρησιμοποιεί την τεχνολογία της νευροπλοήγησης (neuronavigation). Ουσιαστικά, το σύστημα νευροπλοήγησης τροφοδοτείται με ήδη υπάρχουσες εικόνες μαγνητικής του ασθενούς και κάνοντας ένα scan στο κεφάλι, βρίσκει την περιοχή του εγκεφάλου που πρέπει να εστιαστούν οι υπέρηχοι.

 

Μια τεχνολογία με παρελθόν και μέλλον

Σημειώνεται ότι η τεχνολογία του εστιασμένου υπερήχου χρησιμοποιείται ήδη κλινικά για τη λιθοτριψία, το «σπάσιμο» δηλαδή των πετρών στα νεφρά. Η χρήση του έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον προστάτη, του οστεοειδούς οστεώματος, αλλά και για τον ιδιοπαθή τρόμο (τρέμουλο). Στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιείται ακόμα, αλλά η χρήση του σε εφαρμογές κατά ειδών καρκίνου (κυρίως για τον προστάτη, με εξαιρετικά επιτυχή αποτελέσματα) έχει εγκριθεί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την Ελίζα Κονοφάγου, η χρήση των εστιασμένων υπερήχων καταγράφεται σε εργασίες και άρθρα από τις αρχές του 20ου αιώνα. Στη συνέχεια, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας του Sonar και στη συνέχεια του απεικονιστικού υπερήχου, οι επιστήμονες άρχισαν να πειραματίζονται με τον εστιασμένο υπέρηχο για θεραπευτικούς σκοπούς από τη δεκαετία του 1950.

Ωστόσο, καθώς δεν υπήρχε μέθοδος παρακολούθησης της θεραπείας και η τεχνολογία δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη τότε, το ερευνητικό πεδίο εγκαταλείφθηκε λόγω του κινδύνου του, για να αναβιώσει και πάλι στα τέλη της δεκαετίας του 1990, χάρη στη βοήθεια του μαγνητικού τομογράφου. Πλέον, τα άλματα στην ιατρική τεχνολογία και η δυνατότητα πλήρους χαρτογράφησης του σημείου εφαρμογής καθιστούν τον εστιασμένο υπέρηχο ασφαλή, καθώς οι γιατροί μπορούν να δουν σε ζωντανό χρόνο τι συμβαίνει την ώρα που τον εφαρμόζουν.

Τέλος, η καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας διαχωρίζει τον ήχο από τον υπέρηχο και δη τον εστιασμένο υπέρηχο, σημειώνοντας ότι είναι εντελώς άλλο πεδίο οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής (η λεγόμενη «θεραπεία ήχου»), όπως επίσης και οι εναλλακτικές – και συνήθως παραπλανητικές – πρακτικές όπως ο βιοσυντονισμός.

«Στον θεραπευτικό υπέρηχο, έχουν γίνει έρευνες και σε πειραματόζωα. Οι θεραπευτικές εφαρμογές του είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες», υπογραμμίζει.

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Στήλες

Κοινωνία

04 Μαϊος 2024
Το έθιμο με το σπάσιμο των πήλινων δοχείων (μπότια) με αφορμή την πρώτη Ανάσταση, αναβίωσε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στα πλακόστρωτα στενά του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας.
03 Μαϊος 2024
Μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και ευλάβειας και παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε η περιφορά του επιταφίου σε όλες τις ενορίες της Πρέβεζας. ...
03 Μαϊος 2024
Την δυσαρέσκεια τους στους εκπροσώπους των συλλόγων των απανταχού Κρυοπηγητών εξέφρασαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αναφορικά με τη διαδικασία τέλεσης ...
03 Μαϊος 2024
Τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης το πρωί της Μ. Παρασκευής στην Κρυοπηγή Πρέβεζας, το ετήσιο μνημόσυνο για τους 23 Κρυοπηγήτες, που στις 14 ...
03 Μαϊος 2024
  Οπως κάθε χρόνο με επίκεντρο το Σαϊτάν Παζάρ, το Ναό του Αγίου Χαραλάμπους αλλά και κάθε γωνιά του Ιστορικού Κέντρου θα αναβιώσει το έθιμο ...

Πολιτική

02 Μαϊος 2024
Στην Πρέβεζα αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη 7 Μαΐου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφτεί την Πάργα, το Νοσοκομείο της Πρέβεζας
30 Απριλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, η οποία ως διαδικασία ...
30 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι 42 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της στην εκλογική “μάχη” της 9ης Ιουνίου, παραχώρησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ...
27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, ...
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!